Ve čtvrtek 24. února Ruská federace zahájila invazi, po níž jsme se probudili do jiného světa, ve kterém Evropa čelí největšímu ozbrojenému konfliktu od druhé světové války. Co nového nám v dění kolem Ukrajiny přinesl poslední den?

  • Je velmi nepravděpodobné, že Rusko bude schopno splnit některé objednávky na vývoz svých bojových vozidel. Problém je díky mimořádné poptávce od ruské armády bojující na Ukrajině a v důsledku sílících účinků západních protiruských sankcí, uvádí britské ministerstvo obrany.
  • V Evropské unii v plném rozsahu začal platit zákaz dovozu ruského uhlí, na kterém se členské země dohodly v dubnu v rámci pátého balíku protiruských sankcí. Ve středu totiž skončila čtyřměsíční lhůta pro ukončení existujících kontraktů. Aktivovalo se tak první embargo EU na dovoz energií z Ruska od začátku útoku ruských vojsk na Ukrajinu, uvedla agentura Reuters.
  • Dodávky ruské ropy ropovodem Družba do Maďarska se v noci obnovily, oznámila maďarská vláda. Přeprava ropy jižní větví Družby se před týdnem přerušila kvůli problémům s úhradou poplatků za tranzit ropy přes Ukrajinu. Dodávky se začaly obnovovat, jelikož poplatky za Rusko uhradila slovenská rafinerie Slovnaft a její maďarský vlastník, petrochemická skupina MOL. Toto řešení se však netýká dodávek do České republiky, na jejichž obnovení se stále čeká.
  • Generální tajemník OSN António Guterres vyzval k ukončení bojů v okolí Záporožské jaderné elektrárny na Ukrajině. Moskva a Kyjev se vzájemně obviňují z jejího ostřelování. O situaci jednala ve čtvrtek Rada bezpečnosti OSN, informovala agentura Reuters.
  • Rusové se od začátku války zmocnili na Ukrajině ložisek nerostných surovin v hodnotě 12,4 bilionu dolarů. Jedná se o více než 60 procent uhelných ložisek, 20 procent ložisek plynu a více než 40 procent ložisek kovů je soustředěno v okupovaných regionech, uvedla to agentura Nexta.