Ve čtvrtek 24. února Ruská federace zahájila invazi, po níž jsme se probudili do jiného světa, ve kterém Evropa čelí největšímu ozbrojenému konfliktu od druhé světové války. Co nového nám v dění kolem Ukrajiny přinesly poslední dny?

  • Z historického centra Kyjeva, kde se nacházejí i vládní budovy, byly ve středu ráno hlášeny výbuchy. Starosta Vitalij Kličko na telegramu napsal, že v hlavním městě a Kyjevské oblasti protiletecká obrana sestřelila deset íránských dronů Šáhed. O případných škodách neinformoval.
  • O možném posílení ekonomických vazeb a další spolupráce v době pokračujícího posilování vlivu Číny budou jednat lídři zemí Evropské unie a jihovýchodní Asie. Na prvním společném summitu se budou bavit nejen o možnostech obchodu a investic, ale i o společné podpoře otevřených mezinárodních vztahů a právního řádu s ohledem na hrozbu představovanou Ruskem.
  • Spojené státy podle televize CNN dokončují plány na vyslání systému protivzdušné obrany Patriot na Ukrajinu. Oficiální oznámení o další vojenské podpoře pro východoevropskou zemi napadenou Ruskem by mohlo přijít už tento týden.
  • O odchodu ruských vojsk z Ukrajiny do konce roku nemůže být řeč, prohlásil mluvčí ruského prezidenta Dmitrije Peskova. Reagoval tak na pondělní mírový návrh ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, jenž podle agentury Reuters zahrnuje stažení ruských vojsk z Ruskem okupovaných ukrajinských území. Peskov tvrdil, že Kyjev musí přijmout novou „realitu“, čímž měl na mysli čtyři ukrajinská území, která se Moskva letos nelegálně pokusila anektovat.
  • Ruský prezident Vladimir Putin se chystá na pokračování rozsáhlé války proti Ukrajině utratit ještě více peněz, což vyčerpává ruský rozpočet a Kreml ztrácí možnosti vést geopolitické kampaně po celém světě, upozornili analytici z amerického Institutu pro studium války.