Ve čtvrtek 24. února Ruská federace zahájila invazi, po níž jsme se probudili do jiného světa, ve kterém Evropa čelí největšímu ozbrojenému konfliktu od druhé světové války. Co nového nám v dění kolem Ukrajiny přinesl poslední den?

  • Ukrajinský generální štáb hlásí úspěchy na východní i jižní frontě. Údajně tam armáda odrazila čtyři ruské pokusy o ofenzivu. Kyjev tvrdí, že ukrajinské ozbrojené síly již zlikvidovaly téměř 45 tisíc příslušníků okupačních sil. V posledních dnech Rusko ztrácí nejvíce vojáků v Doněcké oblasti.
  • Z oblasti Záporožské jaderné elektrárny znovu přicházejí zprávy o ostřelování. V pondělí o tom informovala ruská stanice BBC. Z útoku na největší evropskou atomovou elektrárnu se strany opět obviňují navzájem.
  • Ukrajinská kukuřice z lodi, která z Oděsy vyplula 1. srpna, byla již několikrát přeprodána. Aktuální poloha plavidla není známá. S odvoláním na ukrajinskou ambasádu v Libanonu o tom informovala agentura AP.
  • Rusko pozastavilo dodávky náhradních dílů pro leteckou a další techniku ruské i sovětské výroby do takzvaných „nikoli přátelských zemí“. Mimo jiné mezi ně Moskva řadí státy Evropské unie a USA. Uvedl tak ředitel Federální služby pro vojensko-technickou spolupráci Dmitrij Šugajev, který kritizoval, že mnoho zemí dodává tuto techniku Ukrajincům.
  • Ruský prezident Vladimir Putin v pondělí prohlásil, že Rusko má ¨řadu spojenců na různých kontinentech, kteří se podle hlavy Kremlu neklaní hegemonovi. Učinil tak v narážce na Spojené státy. Podle agentury TASS také uvedl, že mnohé typy perspektivních ruských zbraní svými parametry výrazně předstihují zahraniční produkci a že je připraven je svým spojencům nabídnout.
  • Ukrajina dostala od Lotyšska čtyři vojenské vrtulníky sovětské výroby. Jedná se o dva víceúčelové stroje Mi-17 a dva lehké vrtulníky Mi-2.
  • Ruské ministerstvo obrany upozornilo na britský průzkumný letoun, který narušil ruskou hranici v oblasti poloostrova Kola. Informovala o tom agentura TASS. Rusko podle něj v reakci na incident vyslalo do vzduchu stíhačku, která britský letoun vytlačila z ruského vzdušného prostoru.