Ve čtvrtek 24. února Ruská federace zahájila invazi, po níž jsme se probudili do jiného světa, ve kterém Evropa čelí největšímu ozbrojenému konfliktu od druhé světové války. Co nového nám v dění kolem Ukrajiny přinesl poslední den?

  • Podle předběžných zjištění zřejmě vypálily raketu, která v úterý zasáhla Polsko, ukrajinské ozbrojené síly – mířily na přilétající ruskou střelu. Napsala to ve středu agentura AP s odvoláním na tři nejmenované americké činitele.
  • Polské ministerstvo zahraničí dříve uvedlo, že ve vsi Przewodów na východě země nedaleko hranic s Ukrajinou dopadla raketa vyrobená v Rusku, zemřeli dva lidé. Nespecifikovalo, kdo raketu vypálil. Americký prezident Joe Biden prohlásil, že vzhledem k její trajektorii je nepravděpodobné, že by raketa byla odpálena z Ruska, ale incident se ještě vyšetřuje.
  • Summit skupiny zemí G20 schválil závěrečné prohlášení. Většina států v něm ostře odsuzuje válku na Ukrajině, text ale přiznává, že na záležitost existuje více pohledů, informovaly agentury Reuters a DPA s odvoláním na diplomatické zdroje. Státy se také usnesly, že hrozby použití jaderných zbraní jsou nepřijatelné.
  • Ukrajinské město Nová Kachovka, které leží na levém břehu řeky Dněpr vedle Kachovské vodní elektrárny, opustili pracovníci ruské okupační správy. Informovala o tom samotná správa na sociální síti Telegram a odchod úředníků odůvodnila údajným neustálým ostřelováním města ukrajinskými silami.
  • Rusko hodlá bojovat proti možnému převedení zabavených ruských zahraničních rezerv Ukrajině, uvedl dnes podle agentury TASS mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov. Kremelský mluvčí tak reagoval na pondělní schválení rezoluce Valného shromáždění OSN, podle níž má Rusko zaplatit Ukrajině válečné reparace.
  • Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov dnes obvinil Kyjev, že protahuje řešení konfliktu na Ukrajině a stanovuje nerealistické podmínky pro mírová jednání. Čím déle bude Ukrajina odmítat jednání, tím těžší bude dosáhnout dohody, prohlásil Lavrov na tiskové konferenci na summitu skupiny G20 na indonéském ostrově Bali.
  • Rusko i Ukrajina mučily válečné zajatce, včetně šoků elektrickým proudem a nuceného svlékání, uvedla dnes šéfka mise OSN monitorující humanitární situaci na Ukrajině Matilda Bognerová. Prohlášení je založeno na svědectví 159 mužů a žen zajatých Ruskem a 175 mužů zajatých ukrajinskou stranou, uvedly agentury.