Ve čtvrtek 24. února Ruská federace zahájila invazi, po níž jsme se probudili do jiného světa, ve kterém Evropa čelí největšímu ozbrojenému konfliktu od druhé světové války. Co nového nám v dění kolem Ukrajiny přinesl poslední den?

  • Rusko vyslalo do Běloruska až devět tisíc vojáků a stovky kusů bojové techniky, oznámilo v pondělí běloruské ministerstvo obrany. Ruští vojáci zde mají působit v rámci nového rusko-běloruského vojenského uskupení.
  • Rusko opět útočí na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Ostřelování, výbuchy a hromadné výpadky elektřiny jsou podle ní hlášeny ze Ternopilské, Chmelnycké, Vinnycké a Rivnenské oblasti, tedy ze západu Ukrajiny.
    Do krytu se muselo odebrat osazenstvo české ambasády v Kyjevě. Vzdušný útok je co do rozsahu srovnatelný s úderem z 10. října, který byl reakcí na exploze na Kerčském mostě.
  • Ukrajinským silám se během pondělí podařilo zničit 37 ruských bezpilotních letounů íránské výroby Šáhid-136, tedy většinu dronů, které dnes Rusko vyslalo na Ukrajinu. Podle starosty Kyjeva Vitalije Klička mají „šáhidy“ na svědomí i útoky na ukrajinskou metropoli.
  • Viníkem hospodářských problémů v Evropě je režim ruského prezidenta Vladimira Putina, který úmyslně omezil dodávky plynu, což zvýšilo inflaci. Rusko se tím snaží oslabit soudržnost společností v Evropě a tím zničit zdejší demokracii. Na jednání Česko-německého obchodního fóra v Praze to řekl německý ministr hospodářství a klimatu Robert Habeck.
  • Záporožská jaderná elektrárna byla opět odpojena od sítě poté, co kvůli ruskému ostřelování přišla o dodávky elektřiny, uvedla ukrajinská energetická společnost Enerhoatom. V zařízení byly spuštěny generátory, které v případě přerušení napájení zajišťují elektřinu potřebnou pro zachování bezpečnosti zařízení.
  • SpaceX miliardáře Elona Muska bude nadále platit internetové služby na Ukrajině navzdory tomu, že její satelitní síť Starlink prodělává. Na Twitteru to uvedl Musk, který předtím tvrdil, že projekt nemůže déle financovat a žádal o převzetí americkou vládu.