Ve čtvrtek 24. února Ruská federace zahájila invazi, po níž jsme se probudili do jiného světa, ve kterém Evropa čelí největšímu ozbrojenému konfliktu od druhé světové války. Co nového nám v dění kolem Ukrajiny přinesl poslední den?

  • Ruská armáda podle ukrajinského generálního štábu překupuje síly a chystá se na novou fázi ofenzivy směrem na Slovjansk. Další intenzivní ostřelování zasáhlo pomezí Doněcké a Záporožské oblasti, kde rakety zapálily tamní úrodu.
  • Pod palbou se znovu ocitl i Charkov, kde se cílem staly obytné domy. Podle úřadů se nikomu nic nestalo, avšak škody po týdnech bojů rostou.
  • Podle prezidenta Zelenského zasáhlo ukrajinské území od začátku invaze na 3 tisíce raket. V pondělí dopadly také na město Toretsk v Doněcké oblasti.
  • Postup ruské armády se Kyjev snaží zastavit ostřelováním muničních skladů. Již v 11. července byl například zasažen sklad v obci Nova Kachovka v okupované Chersonské oblasti.
  • Útoky na ruské logistické zázemí umožňují nové západní zbraně. V pondělním večerním videu to konstatoval ukrajinský prezident Zelenskyj. Podle Kyjeva se díky novým systémům podařilo stabilizovat situaci na bojišti a armáda je schopná přesných útoků na muniční sklady, zásoby paliva či kontrolní centra. Informovala o tom stanice CNN.
  • Další pokutu, tentokrát v přepočtu asi 9 miliard korun, udělil ruský soud americké internetové společnosti Google. Firma podle něj z internetu neodstranila materiál, který Kreml považuje za nezákonný. Reálné dopady na hospodaření firmy ale sankce pravděpodobně mít nebude, protože ruská část Googlu už v červnu vyhlásila bankrot.
  • Německá společnost Uniper, která je největším dovozcem ruského plynu do Německa, dostala od ruské plynárenské společnosti Gazprom oznámení o zásahu vyšší moci na dodávky zemního plynu. Znamená to, že se Gazprom snaží vyvázat z odpovědnosti za neplnění závazků vůči Uniperu. Německý podnik sdělil, že oznámení Gazpromu neuznává. Stejné sdělení od ruského plynárenského giganta dostal také největší německý výrobce elektřiny a dovozce ruského plynu RWE.
  • Ceny ropy se v pondělí zvýšily o více než čtyři procenta. Navázaly tak na růst z poslední seance. Nahoru je tlačí slabý dolar a rostoucí obavy o ruské dodávky.
  • Ruská nezávislá televizní stanice Dožď v pondělí obnovila vysílání, které přerušila po vpádu ruských vojsk na Ukrajinu a následném zablokování jejího webu ruskými úřady. Stanice tak poprvé po čtyřech a půl měsících odvysílala večerní zprávy, které přenášela na kanálu YouTube.