Loni ve čtvrtek 24. února Ruská federace zahájila invazi, po níž jsme se probudili do jiného světa, ve kterém Evropa čelí největšímu ozbrojenému konfliktu od druhé světové války. Co nového nám v dění kolem Ukrajiny přinesl poslední den?

  • Šéf Evropské rady Charles Michel ve čtvrtek uvedl, že je na cestě do Kyjeva. S prezidentem Volodymyrem Zelenským chce jednat o opatřeních na posílení Ukrajiny.
  • Prezident Zelenskyj a další ukrajinští činitelé dnes znovu vyzvali západní partnery k dodávkám tanků. Učinili tak před pátečním zasedáním kontaktní skupiny pro Ukrajinu v německém Ramsteinu, která se má podle agentury Reuters soustředit na to, zda Berlín umožní dodávky tanků Leopard 2 Kyjevu pro potřeby obrany před ruskou invazí.
  • Německý zbrojní průmysl by v letošním roce mohl Ukrajině dodat přes sto tanků, vedle německých Leopardů 2 by to byl ještě jejich předchůdce Leopard 1 a starší britské tanky Challenger 1. S odvoláním na své zdroje o tom dnes informoval deník Handelsblatt, který dodal, že rozhodnutí záleží na vládě kancléře Olafa Scholze.
  • Estonská vláda ve čtvrtek schválila další balíček vojenské pomoci Ukrajině na obranu proti Rusku. Kyjev v jeho rámci obdrží desítky houfnic, munici, dělostřelecké vybavení či granátomety. Celková výše vojenské podpory Ukrajině tímto přesáhla jedno procento estonského hrubého domácího produktu, informovala veřejnoprávní stanice ERR.
  • Klíčovou součástí další české vojenské pomoci Ukrajině bude údržba už dříve poskytnuté techniky. Vyplývá to z prohlášení vydaného po jednání ukrajinských spojenců po čtvrteční schůzce na vojenské základně v estonské Tapě. Britský ministr obrany Ben Wallace oznámil, že jeho země plánuje poslat na Ukrajinu 600 laserem naváděných střel Brimstone. Polsko potvrdilo, že je ochotné svému sousedovi poskytnout rotu tanků Leopard 2, včetně 1000 kusů munice, píše agentura Reuters. Schůzka se konala den před jednáním kontaktní skupiny pro Ukrajinu v německém Ramsteinu.
  • Británie plánuje poslat na Ukrajinu 600 laserem naváděných střel Brimstone, oznámil ve čtvrtek britský ministr obrany Ben Wallace po jednání se svými kolegy z Polska a pobaltských zemí na vojenské základně v estonské Tapě. Ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi vzkázal, že spojence podpora Ukrajiny „neomrzí“, píše agentura Reuters.
  • Spojené státy v rámci dalšího balíku vojenské pomoci v celkové hodnotě 2,5 miliardy dolarů (asi 55,4 miliardy korun) poskytnou Ukrajině mimo jiné 59 bojových vozidel pěchoty Bradley a 90 obrněných transportérů Stryker, uvedly tiskové agentury s odvoláním na komuniké Pentagonu.
  • Ruská plynárenská společnost Gazprom pokračuje ve snižování dodávek zemního plynu do Evropy přes Ukrajinu. Firma oznámila, že ve čtvrtek budou tyto dodávky činit 25,1 milionu krychlových metrů. Již v úterý je zredukovala na 32,6 milionu krychlových metrů, tedy o zhruba osm procent proti předchozím několika dnům, napsala agentura Reuters. Od 6. do 16. ledna se dodávky pohybovaly mezi 35,4 a 35,5 milionu krychlových metrů denně. Po většinu loňského druhého pololetí přitom přesahovaly 40 milionů krychlových metrů denně.
  • Do Ruska by z některé z blízkých zemí Evropské unie mohla šířit objektivní a pravdivé informace nová rozhlasová stanice. Novinářům to ve čtvrtek řekla místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová, která se v současnosti snaží vznik rádia zorganizovat. Evropská unie by podle ní měla dělat více, aby se úspěšně vyrovnala s dezinformacemi a propagandou šířenými z Moskvy v rámci ruské agrese na Ukrajině.