Ve čtvrtek 24. února Ruská federace zahájila invazi, po níž jsme se probudili do jiného světa, ve kterém Evropa čelí největšímu ozbrojenému konfliktu od druhé světové války. Co nového nám v dění kolem Ukrajiny přinesl poslední den?

  • Ruskem kontrolované nebo okupované regiony na východě a jihu Ukrajiny oznámily, že tento týden chtějí zahájit lidové hlasování o připojení k Ruské federaci.
  • Kyjev a Moskva se dohodly na výměně 200 válečných zajatců, řekl ve vysílání americké stanice PBS turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Americký Institut pro studium války pak ve své pravidelné analýze napsal, že ukrajinská protiofenziva úspěšně podkopává morálku ruských okupačních vojsk a v Kremlu vyvolává paniku.
  • Státy Evropské unie formálně schválily poskytnutí půjčky pět miliard eur Ukrajině, a to na běžný chod státu ochromeného ruskou invazí. Oznámila to Rada EU. Na pomoci, která Ukrajině pokryje provozní výdaje zhruba na měsíc, se unijní ministři financí shodli minulý týden na neformální schůzce v Praze.
  • Ruský prezident Vladimir Putin obvinil Spojené státy, že se snaží udržet dominantní postavení ve světě a vše ovládat. Informovala o tom agentura AP. Zástupcům zbrojního průmyslu v souvislosti s válkou na Ukrajině nařídil zvýšit produkci.
  • Západní politici odmítají referenda chystaná na východě Ukrajiny na Ruskem kontrolovaných nebo okupovaných územích. Jejich výsledky nebudou uznány, řekl dnes na okraj zasedání Valného shromáždění OSN německý kancléř Olaf Scholz.
  • Jake Sullivan, poradce amerického prezidenta Joea Bidena pro národní bezpečnost, řekl, že Spojené státy tato území budou vždy uznávat jedině jako součást Ukrajiny. Za Ukrajinu se postavila i OSN, Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě, generální tajemník NATO nebo předsedkyně Evropské komise. Jejich postoj přivítal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
  • Běloruský vůdce Alexandr Lukašenko nařídil uvést všechny bezpečnostní složky do stavu pohotovosti. Hodlá také nastolit větší disciplínu ve společnosti, uvedla běloruská státní média. Podle agentury DPA tím Lukašenko na pozadí války na Ukrajině připravuje zemi na vyhlášení válečného stavu.
  • Ruská státní duma, dolní komora ruského parlamentu, v úterý schválila zákon, který zpřísňuje tresty za zločiny spáchané v době všeobecné mobilizace. Ruskojazyčná stanice BBC v souvislosti s návrhem zákon upozornila, že zamýšlená norma zavádí do trestního zákoníku pojmy jako „mobilizace“ nebo „válečný stav“, které v něm dosud nebyly.