Ve čtvrtek 24. února Ruská federace zahájila invazi, po níž jsme se probudili do jiného světa, ve kterém Evropa čelí největšímu ozbrojenému konfliktu od druhé světové války. Co nového nám v dění kolem Ukrajiny přinesl poslední den?

  • Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se vydal na cestu do Washingtonu, uvedla stanice CNN s odvoláním na dva své zdroje obeznámené se situací. Podle dřívějších zpráv amerických médií se má Zelenskyj setkat s prezidentem Joem Bidenem a promluvit před oběma komorami Kongresu.
  • Jednalo by se o první zahraniční cestu hlavy ukrajinského státu od začátku ruské invaze v únoru tohoto roku. Spojené státy chtějí podle agentury AP u příležitosti Zelenského návštěvy ohlásit novou vojenskou pomoc Kyjevu včetně dodávek systému Patriot.
  • V úterý Zelenskyj navštívil město Bachmut v Doněcké oblasti, kde se mezi ukrajinskými vojáky a ruskými invazními silami odehrávají ty nejtěžší boje. Informovala o tom kancelář ukrajinského prezidenta.
  • V ruském Čuvašsku explodoval plynovod Bratrství, který vede ze západní Sibiře do západoukrajinského města Užhorodu. Exploze nastala při údržbových pracích, není ale jasné, co bylo její příčinou, napsal s odkazem na místní úřady server RBK. Tři opraváři zahynuli a jeden byl zraněn, píše agentura AP. Podle společnosti Gazprom pokračuje tranzit plynu paralelními plynovody.
  • Ruská armáda přesouvá část techniky, kterou má v Bělorusku, blíže k hranicím s Ukrajinou. Na Telegramu to uvedla běloruská nezávislá monitorovací skupina Belaruski Hajun. Zároveň upozornila, že množství techniky, které je v současné době přesouváno do pohraniční oblasti, je malé a nestačí k útočným akcím.
  • Situace na okupovaném území Ukrajiny, které Rusko jednostranně prohlásilo za vlastní, je mimořádně složitá, uvedl ruský prezident Vladimir Putin. Ve videoprojevu ke dni bezpečnostních služeb jejich zaměstnance vyzval, aby na Ukrajině potlačili operace zahraničních agentů a urychleně identifikovali „zrádce, špiony a sabotéry“, napsal ruskojazyčný server BBC.
  • Putinovi se zřejmě opět nepodařilo přesvědčit běloruského vůdce Alexandra Lukašenka, aby se připojil k jeho válečnému tažení na Ukrajině. V analýze to uvedl americký Institut pro studium války, který reagoval na pondělní Putinovu návštěvu v Bělorusku. Agentura Reuters pak napsala, že podle amerických diplomatů v Moskvě panují protichůdné názory na to, jestli na Ukrajině zahájit protiofenzivu.