Ve čtvrtek 24. února Ruská federace zahájila invazi, po níž jsme se probudili do jiného světa, ve kterém Evropa čelí největšímu ozbrojenému konfliktu od druhé světové války. Co nového nám v dění kolem Ukrajiny přinesl poslední den?

  • Rusky, které usilují o návrat svých manželů nebo synů z fronty na Ukrajině, vyzývají ruského prezidenta Vladimira Putina, aby se s nimi sešel. Spolku Rada matek a manželek se totiž nelíbí, že ani jedna z jejích členek nebo představitelek dalších kritických skupin k částečné mobilizaci nebyla pozvána na Putinovo plánované setkání s matkami vojáků. Nespokojené ženy tvrdí, že setkání bude dopředu zinscenované. Informoval o tom server Ukrajinska pravda.
  • Rusové cítí lhostejnost, nevidí optimisticky budoucnost země a válka na Ukrajině je unavuje, vyplývá podle zpravodajského portálu Meduza z neveřejných průzkumů, které si nechal vypracovat Kreml. Na úplné odmítání takzvané speciální vojenské operace, jak Kreml označuje válku na Ukrajině, ale výsledky průzkumů neukazují, zjistil portál od dvou nejmenovaných zdrojů blízkých Kremlu.
  • Navzdory zhoršujícímu se počasí pokračují boje mezi ukrajinskými obránci a ruskou invazní armádou. Mluvčí jižního velitelství ukrajinské armády Natalalija Humenjuková nyní připustila, že ukrajinské jednotky útočí na ruské pozice na Kinburnské kose. Kontrola nad touto lokalitou by ukrajinským silám usnadnila případné operace na levém (východním) břehu řeky Dněpr v Chersonské oblasti, poznamenal americký Institut pro studium války.
  • V plné verzi videí, která podle Moskvy ukazují popravu ruských zajatců Ukrajinci, je jasně vidět, že část z těchto Rusů na Ukrajince zaútočila. V rozhovoru s ruským novinářem Alexandrem Pljuščevem to řekl zástupce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak a dodal, že Kyjev má tuto plnou verzi k dispozici. Ukrajinský představitel podtrhl, že videozáznamy podle něj zachytily obvyklý vojenský střet, a nikoli popravou zajatců.
  • Rusko se pokusí využít nadcházející zimu, aby zajistilo dobytá území na Ukrajině, připravilo případnou jarní ofenzivu a zejména aby neustálým zabíjením a terorizováním civilního obyvatelstva zlomilo morálku Ukrajinců, domnívá se slovenský ministr zahraničí Rastislav Káčer. Podle něj se Kreml v souvislosti s konfliktem na Ukrajině přepočítal, když vsadil na neschopnost Západu jednat kolektivně.