Ve čtvrtek 24. února Ruská federace zahájila invazi, po níž jsme se probudili do jiného světa, ve kterém Evropa čelí největšímu ozbrojenému konfliktu od druhé světové války. Co nového nám v dění kolem Ukrajiny přinesl poslední den?

  • Světová banka oznámila, že Ukrajině vyplatila dalších 500 milionů dolarů na pomoc s následky ruské invaze. Celkově Světová banka připravila pro Ukrajinu pomoc ve výši 13 miliard dolarů, z nichž vyplatila 11,4 miliardy dolarů.
  • Použití takzvané špinavé či jaderné bomby na Ukrajině by pro Rusko znamenalo následky, řekl mluvčí amerického ministerstva zahraničí Ned Price podle agentury Reuters. USA však podle mluvčího nepozorují žádné náznaky, že by se k takovému kroku Moskva chystala. Také Bílý dům dnes popřel ruské tvrzení, že by Ukrajina pracovala na přípravě špinavé bomby. 
  • Náčelník generálního štábu ruské armády Valerij Gerasimov v pondělních telefonátech se svými protějšky z Británie a Spojených států Tonym Radakinem a Markem Milleym zopakoval ruská obvinění vůči Kyjevu, že připravuje útok takzvanou špinavou bombou. Ukrajina i řada západních představitelů toto obvinění odmítla, popřel to i generální tajemník Severoatlantické aliance Jens Stoltenberg.
  • Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval Izrael, aby se přidal k západním zemím a dodal Kyjevu zbraně. Na konferenci zorganizované izraelským listem Haarec ukrajinský prezident také sdělil, že neutrální postoj Izraele pomohl k vytvoření spojenectví mezi Ruskem a Íránem, který Moskvě dodává útočné bezpilotní letouny.
  • Moderátor ruské televize RT Anton Krasovskij, který z obrazovky vyzýval k utopení či upálení ukrajinských dětí, se v pondělí omluvil a požádal o odpuštění za svá slova. Stalo se tak poté, co s ním televize pozastavila spolupráci a šéf ruské kriminální ústředny na podnět jednoho z uživatelů sociálních sítí nařídil prověřit situaci po výrocích Krasovského. 
  • Sedm ukrajinských oblastí bude dočasně bez elektřiny, upozornila podle ruskojazyčného webu BBC společnost Ukrenerho. Omezení energetických dodávek je podle firmy nezbytné pro opravu ukrajinské energetické sítě, která je v posledních týdnech cílem ruských útoků.