Ve čtvrtek 24. února Ruská federace zahájila invazi, po níž jsme se probudili do jiného světa, ve kterém Evropa čelí největšímu ozbrojenému konfliktu od druhé světové války. Co nového nám v dění kolem Ukrajiny přinesl poslední den?

  • Ruská armáda v noci na čtvrtek zasáhla elektrizační soustavu na střední Ukrajině, informoval provozovatel ukrajinské sítě Ukrenerho. Podle gubernátora Kyjevské oblasti Oleksije Kuleby chybí v tomto regionu včetně Kyjeva třicet procent kapacit pro výrobu elektrické energie. Upozornil obyvatele, že se musejí připravit na nouzové odstávky na neurčitou dobu.
  • Vysoký představitel ruského ministerstva zahraničí Konstantin Voroncov podle agentury Reuters uvedl, že komerční satelity Spojených států a jejich spojenců by se mohly stát legitimním cílem Ruska, pokud by se zapojily do války na Ukrajině.
  • Ukrajina ve čtvrtek na zkoušku dovezla elektřinu ze Slovenska. Uvedl to s odvoláním na energetickou společnost Ukrenerho server RBK-Ukrajina. Rizika plynoucí z ruských útoků na ukrajinskou energetickou infrastrukturu by mohl právě dovoz elektřiny z Evropy snížit.
  • Spojené státy chystají nový balík pomoci pro Ukrajinu. Vojenská pomoc ve výši přes 6,7 miliardy korun nebude obsahovat žádné nové významné zbraně, zaměří se na munice pro zbraňové systémy, které už na Ukrajině jsou. Kompletní balík bude oznámen tento pátek.
  • Podle Institutu pro studium války (ISW) je stav ruské armády na Ukrajině dlouhodobě špatný a ještě více se zhoršil během léta. Dále uvedl, že ruský prezident Vladimir Putin odmítá myšlenku ukrajinské suverenity způsobem, který je zásadně neslučitelný se seriózním jednáním.
  • Pokles vývozu fosilních paliv z Ruska změní globální energetickou krajinu na desítky let. Podle Mezinárodní energetické agentury může pomoci urychlit přechod na zelenou energii.
  • O sto korun se od listopadu zvýší příspěvek na ubytování uprchlíků v ubytovnách, penzionech či hotelích. Nařízení ve čtvrtek schválila vláda, informovalo v tiskové zprávě ministerstvo vnitra.