Ve čtvrtek 24. února Ruská federace zahájila invazi, po níž jsme se probudili do jiného světa, ve kterém Evropa čelí největšímu ozbrojenému konfliktu od druhé světové války. Co nového nám v dění kolem Ukrajiny přinesly poslední dny?

  • Ukrajina postupuje v protiofenzivě na jižní i severovýchodní frontě. V Charkovské oblasti konsolidovala značnou část území východně od řeky Oskil, postoupila až dvacet kilometrů za tento tok do obranného pásma ruských sil směrem k městu Svatove. Uvedlo to britské ministerstvo obrany ve své analýze vývoje ruské invaze na Ukrajině. Ukrajinský generální štáb napsal, že ruské jednotky v Chersonské oblasti zaminovávají infrastrukturu a soukromé domy.
  • Velvyslanci zemí Evropské unie se ve středu shodli na novém balíku sankcí za pokračující ruskou agresi vůči Ukrajině. Informovalo o tom české předsednictví. Součástí celkově osmé sankční sady je dohoda na zavedení cenového stropu na ruskou ropu. Unie také rozšíří zákaz vývozu některých strategických technologií do Ruska či dovozu ruských produktů, jako je ocel, dřevo či cigarety. Na sankční seznam přibydou více než tři desítky Rusů. Sankce by měly vstoupit v platnost ve čtvrtek poté, co je formálně písemně schválí členské státy.
  • Dle prezidenta Miloše Zemana by nejen evropské státy měly vyslat varování, že pokud Rusko na Ukrajině použije jaderné zbraně, bude následovat nejen diplomatická, ale i vojenská reakce. Zeman tak uvedl po jednání s katarským emírem Tamimem bin Hamad Sáním.
  • Export vojenského materiálu z České republiky na Ukrajinu letos dosáhl 47 miliard korun. Na tiskové konferenci to ve středu řekla ministryně obrany Jana Černochová. Dodala, že český stát dosud Ukrajině poskytl pomoc za 4,2 miliardy. Vláda podle ní ve středu schválila další pomoc Ukrajině. Jde o těžkou techniku, bližší informace však z bezpečnostních důvodů nezveřejnila.
  • Ruský prezident Vladimir Putin nařídil vládě převést do ruského vlastnictví Záporožskou jadernou elektrárnu, kterou Rusové okupují od počátku března. Dekret ruského prezidenta byl zveřejněn v den, kdy šéf ukrajinské státní společnosti Enerhoatom Petro Kotin prohlásil, že přebírá vedení Záporožské jaderné elektrárny. Dosavadního generálního ředitele zařízení Ihora Murašova podle ukrajinských úřadů zadržela v pátek na několik dní ruská hlídka a Mezinárodní agentura pro atomovou energii v úterý sdělila, že se do své původní práce už nevrátí.
  • Polský premiér Mateusz Morawiecki podporuje myšlenku zkonfiskovat ruský kapitál a výtěžek pak využít na obnovu válkou zničené Ukrajiny. Předseda polské vlády to řekl ve Varšavě na zahájení mezinárodní konference nazvané Evropa-Polsko-Ukrajina. Morawiecki řekl, že do obnovy Ukrajiny chce zapojit i polské podnikatele.
  • Ruský prezident Vladimir Putin ve středu uvedl, že Rusko přistupuje s obrovským respektem ke všemu ukrajinskému, včetně kultury a jazyka. Šéf Kremlu tak prohlásil v době, kdy podepsal zákony o ruské anexi čtyř ukrajinských regionů. Kyjev a Západ tuto anexi neuznávají. Putin v projevu před ruskými učiteli zároveň přislíbil, že se neklidná situace na připojených územích stabilizuje.