Ve čtvrtek 24. února Ruská federace zahájila invazi, po níž jsme se probudili do jiného světa, ve kterém Evropa čelí největšímu ozbrojenému konfliktu od druhé světové války. Co nového nám v dění kolem Ukrajiny přinesl poslední den?

  • Podle analytiků z amerického Institutu pro studium války chystá Kreml druhou vlnu mobilizace. Oficiálně to však popřel. Podle analytiků to ale ruské armádě nepomůže vyřešit nedostatek sil pro válčení na Ukrajině.
  • Prezident Vladimir Putin prohlásil, že Rusko dává přednost mírovým nástrojům, ale v případě nutnosti bude své zájmy bránit všemi dostupnými prostředky. Podle agentury TASS tak uvedl na jednání ruské rady pro lidská práva. Další vlna mobilizace podle něj zatím není nutná, protože byla do „zóny speciální operace“ zatím vyslána jen asi polovina z přibližně 300 tisíc mobilizovaných mužů.
  • Riziko, že ruský prezident Vladimir Putin použije ve válce na Ukrajině jadernou zbraň, se v reakci na mezinárodní tlak snížilo. V rozhovoru tak uvedl německý kancléř Olaf Scholz.
  • Při ruském ostřelování města Kurachove v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny zemřelo osm lidí a dalších pět bylo zraněno. Na sociální síti Telegram to napsal zástupce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Kyrylo Tymošenko. Pod palbou se podle něj ocitla tržnice, autobusové nádraží, čerpací stanice i obytné domy.
  • Spojené státy by uvítaly, kdyby Německo dodalo ukrajinské armádě tanky Leopard 2. Podle informací deníku Frankfurter Allgemeine Zeitung to již v říjnu Berlínu řekl bezpečnostní poradce amerického prezidenta Joea Bidena Jake Sullivan. Ukrajina o Leopardy 2 již žádala. Německo se ale takový krok zdráhá učinit a opakovaně hovoří o nezbytnosti společného postupu se spojenci.
  • Vývoz uhlí z Ruska po moři se opět výrazně zvyšuje. Evropská unie totiž uvolnila omezení pro přepravu této komodity po moři, což umožnilo přesměrovat dodávky uhlí do Asie. Podle údajů analytické společnosti Kpler činily dodávky v říjnu téměř 16,6 milionu tun, což je o něco méně než v červnu, kdy byly nejvyšší nejméně od roku 2017. Od té doby vývoz mírně klesl, což odpovídá obvyklým sezonním výkyvům.
  • Nejméně šestnáct mrtvých si vyžádala srážka nákladního vozu, převážejícího ruské vojáky, a mikrobusu u města Šachtarsk, které leží zhruba padesát kilometrů východně od Doněcka v Ruskem okupované části Donbasu na východě Ukrajiny. Tři těžce zranění jsou na jednotce intenzivní péče. Jeden ze záchranářů uvedl, že o život přišel i řidič kamionu. Agentura TASS blíže neupřesnila, kolik obětí je mezi vojáky a kolik mezi civilisty.
  • Investiční skupina PPF prodala letos na podzim v Rusku společnost Fantom, která představuje obchodní centrum v Astrachani a také administrativní komplex Comcity v Moskvě. Z obou transakcí PPF předpokládá ztrátu dohromady zhruba 104 milionů eur, tedy asi 2,5 miliardy korun. Firma to uvedla ve zprávě o výsledcích za letošní první pololetí. PPF tak pokračuje v prodeji svého majetku, jehož hodnotu pošramotila ruská invaze na Ukrajinu. Uvedly tak Hospodářské noviny, které na obchody upozornily.
  • Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se stal osobností letošního roku podle časopisu Time. Zelenskyj v čele země stojí od roku 2019 a je symbolem ukrajinského odporu.
  • Podle starosty města Vitalije Klička je stále možné, že v Kyjevě tuto zimu nastane scénář, kdy se jeho obyvatelé budou muset kvůli dlouhodobému výpadku proudu evakuovat. Uvedl tak ve středu v rozhovoru s agenturou Reuters. Už dříve s ohledem na pokračující ruské útoky na ukrajinskou energetickou infrastrukturu na podobnou situaci upozorňoval.
  • Rusko se bude snažit získat v Íránu další bezpilotní prostředky a rakety. Myslí si to diplomaté, se kterými hovořila agentura AP. Podle analytiků totiž Rusko vyčerpává zásoby dronů, které mu Teherán dodal v letních měsících. Na Ukrajině tyto zbraně ruská armáda využívá například pro útoky na civilní a energetickou infrastrukturu.
  • Bývalá německá kancléřka Angela Merkelová připustila chyby ve své politice vůči Rusku. „Měli jsme na ruskou agresivitu reagovat rychleji,“ řekla dlouholetá šéfka spolkové vlády týdeníku Die Zeit s odkazem na ruskou anexi ukrajinského poloostrova Krym. Stavbu plynovodu Nord Stream 2 ani zpětně nepovažuje za chybu. Informovala o tom agentura DPA.