Ve čtvrtek 24. února Ruská federace zahájila invazi, po níž jsme se probudili do jiného světa, ve kterém Evropa čelí největšímu ozbrojenému konfliktu od druhé světové války. Co nového nám v dění kolem Ukrajiny přinesly poslední dny?

  • Ruský prezident Vladimir Putin se útokem na Ukrajinu dramaticky přepočítal, Ukrajina invazi vzdoruje a Evropa se kvůli plynu nevzdala hodnot a solidarity. Prohlásil tak německý kancléř Olaf Scholz. Ukrajině vyslovil plnou podporu a země se podle něj může spolehnout, že dostane vše, co pro svou obranu a přežití potřebuje, a to včetně zbraní a financí. Kancléř také ocenil rychlost, s jakou Německo a Evropa posilují svou energetickou a vojenskou bezpečnost.
  • Ukrajina při další výměně válečných zajatců s Ruskem získala zpět 64 svých vojáků. Domů se vrátili členové ukrajinských ozbrojených sil, kteří bojovali v Doněcké a Luhanské oblasti a kteří se podíleli na obraně Bachmutu. Mezi propuštěnými je i jeden Američan.
  • Praha pošle na Ukrajinu pro města Kyjev a Mykolajiv 626 naftových topidel a osmnáct elektrocentrál. Do Čierné nad Tisou, kde je Ukrajinci převezmou, by měly dorazit do jednoho až dvou dnů.
  • Vláda České republiky schválila přijetí úvěru 200 milionů eur (4,9 miliardy korun) od Evropské investiční banky na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny. Podle ministerstva financí, které návrh kabinetu předložilo, by peníze z úvěru měly sloužit ke spolufinancování neočekávaných výdajů státu na základní životní potřeby lidí prchajících před válkou.
  • Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena plánuje poslat Ukrajině pokročilá elektronická zařízení, která změní neřízené letecké bomby na zbraně schopné zasáhnout ruské vojenské pozice s vysokou mírou přesnosti.
  • Ukrajinská tajná služba SBU uvedla, že provedla další razie v objektech ukrajinské pravoslavné církve moskevského patriarchátu. Kyjev tak pokračuje ve snahách dosáhnout náboženské nezávislosti na Rusku.
  • Rusko před zavedením cenového stropu na ruskou ropu v listopadu zvýšilo vývoz, klesly mu ale příjmy z jejího prodeje. Ve své pravidelné měsíční zprávě tak uvedla Mezinárodní agentura pro energii.
  • Mikročipy západní výroby se i přes sankce dostávají do Ruska. Používají se přitom ve střelách, kterými Rusko útočí na Ukrajinu. Upozornila na to agentura Reuters s odvoláním na vyšetřování, které vedla společně s britským Royal United Services Institute.
  • Rusko v letošním roce sklidilo rekordních 159 milionů tun obilí, řekl při vystoupení v ruském parlamentu ministr zemědělství Dmitrij Patrušev. Údaj však pravděpodobně zahrnuje také obilí z ukrajinských území anektovaných Ruskem. Ukrajina Rusko z rozsáhlých krádeží obilí opakovaně obvinila.