Ve čtvrtek 24. února Ruská federace zahájila invazi, po níž jsme se probudili do jiného světa, ve kterém Evropa čelí největšímu ozbrojenému konfliktu od druhé světové války. Co nového nám v dění kolem Ukrajiny přinesl poslední den?

  • Po úterních rozsáhlých ruských útocích na Ukrajinu bylo automaticky odstaveno několik reaktorů ve dvou ukrajinských jaderných elektrárnách. Oznámil to podle agentury Reuters ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Rusko podle analytiků amerického Institutu pro studium války pravděpodobně při úderech použilo podstatnou část svých zbývajících přesně naváděných zbraňových systémů.
  • Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve středu před novináři prohlásil, že Ukrajina válku vyhraje, pokud přežije nastávající zimu. Rusku podle Zelenského totiž docházejí zbraně.
  • Raketu, která v úterý zasáhla obec na východě Polska poblíž ukrajinských hranic, patrně vystřelila ukrajinská protivzdušná obrana. Oznámil tak polský prezident Andrzej Duda. Nic nenasvědčuje tomu, že šlo o úmyslný útok. Ukrajina se v úterý bránila masivním ruským útokům na energetickou infrastrukturu, které byly podle Kyjeva nejrozsáhlejší od začátku války.
  • V návaznosti na výbuch v Polsku by se měla posílit protiraketová a protiletecká obrana sousedních států. Uvedl tak bývalý náčelník generálního štábu Jiří Šedivý, podle kterého to bude jedním z výsledků konzultací uvnitř Severoatlantické aliance 
  • Dohoda o vývozu ukrajinského obilí, jejíž platnost končí 19. listopadu, bude prodloužena o 120 dnů. Ve čtvrtek tak na Twitteru napsal ukrajinský ministr infrastruktury Oleksandr Kubrakov. Na základě v červenci uzavřené dohody bylo možné obnovit vývoz ukrajinských zemědělských produktů z několika černomořských přístavů, které do té doby blokovalo Rusko.
  • Výcvik ukrajinských vojáků v České republice by se měl do konce příštího roku uskutečnit v pěti čtyřtýdenních turnusech, každého se může zúčastnit až osm set vojáků. Návrh bude předložen oběma komorám parlamentu. První cyklus by se měl uskutečnit letos. Celkové náklady na výcvik se odhadují na 975 milionů korun.
  • Ruská ekonomika ve třetím čtvrtletí meziročně klesla o čtyři procenta. Vyplývá to z údajů, které ve středu zveřejnil ruský statistický úřad Rosstat. Hospodářství země se potýká s dopady pokračující ruské agrese vůči Ukrajině.
  • Náčelníci generálních štábů armád zemí visegrádské čtyřky se na společném jednání dohodli na užší spolupráci s ozbrojenými silami Ukrajiny.
  • Švédsko poskytne Ukrajině další vojenskou podporu ve výši tří miliard švédských korun, tedy přibližně 6,7 miliardy korun. Jedná se o největší balík obranné pomoci od začátku ruské invaze na Ukrajinu. Součástí nové zásilky je systém protivzdušné obrany a munice ze zásob švédských ozbrojených sil. Balíček obsahuje i zimní vybavení.
  • Většina států skupiny největších ekonomik světa G20 ostře odsoudila válku na Ukrajině a vyzvala k bezpodmínečnému stažení Ruska z ukrajinského území. V závěrečném prohlášení ze summitu na indonéském ostrově Bali ale skupina připouští, že na konflikt existují i jiné názory. Státy také zdůraznily, že hrozby použitím jaderných zbraní jsou nepřijatelné, a vyzvaly k posílení mezinárodního práva.
  • Vývozcům má s dopady války na Ukrajině pomoci program státních záruk. Za investiční úvěry nebo půjčky na pracovní kapitál bude ručit stát prostřednictvím Exportní garanční a pojišťovací společnosti. Na záruky má být vyčleněno až zhruba 6,25 miliardy korun. Příslušnou novelu zákona o pojišťování a financování vývozu se státní podporou, která má tento program umožnit, ve středu podepsal prezident Miloš Zeman.
  • Na státní záruky k pokrytí dopadů války na Ukrajině dosáhnou firmy, jejichž vývoz tvoří aspoň čtvrtinu jejich tržeb. Budou zároveň muset prokázat, že ruská agrese vůči Ukrajině nebo sankce uvalené kvůli této agresi na Rusko měly přímý nebo nepřímý negativní vliv na jejich podnikání. Vyplývá to z nařízení, které ve středu schválila vláda.
  • Ve středu zamířila do dražby socha ruského prezidenta Vladimira Putina na zlatém záchodě. Již několikrát ji skupina Kaputin instalovala ve veřejném prostoru, mimo jiné před ruským velvyslanectvím v Praze. Putina doplnili ještě běloruským vůdcem Alexandrem Lukašenkem a sousoší dostalo název Naked Killers. Dražba začala online na twitterovém účtu skupiny Kaputin, potrvá do 20. prosince a vyvolávací cena je na 10 tisíc eur – asi 240 380 korun. Výtěžek bude věnován na nákup bojového dronu pro Ukrajinu.