Jestli chcete vyzkoušet Vánoce trochu netradičně, Forbes je v tom s vámi –
i pro vás.

Oslovili jsme proslulé šéfkuchaře, jako je Zdeněk Pohlreich, František Skopec, Iveta Fabešová, Jan Punčochář, Roman Vaněk, Martin Štangl či Přemek Forejt. Ti všichni nám dali tipy na netradiční vánoční jídla.

Jeden recept každý den, až do toho Štědrého.

František Skopec je šéfkuchařem v Café Savoy. Do gastronomie utekl z manažerské pozice a už po půl roce stál u kormidla jedné z nejvyhlášenějších restaurací ze sítě Tomáše Karpíška. Pro náš vánoční speciál připravil houbového kubu, na kterém si mohou pochutnat i vegetariáni.

Černý Kuba pro vegetariány (bez sádla) nezapečená verze

Ilustrace Jan Juhaniak


Pro 4 osoby:
150 g sušených hub 
500 g  velkých krup 
20 g česneku
200 g šalotky
120 g másla
čerstvá nebo sušená majoránka
250ml sklenička hříbků v kyselém nálevu
hladkolistá petrželka
sůl a pepř, případně lžíce lanýžového oleje

Postup:
100 g hub namočte do 1,2 l vody, zbylých 50 g hub v mixéru rozmixujte na prach. Po hodině namočené houby sceďte a v houbami ochucené vodě rozpusťte 10 g soli. Namočené houby rozkrájejte na stejné, maximálně 1 x 1 cm velké kousky. Kroupy pořádně vyperte ve studené vodě a namočte aspoň na 5 hodin do osoleného výluhu z hub.

Kroupy sceďte a opět si schovejte zbylou tekutinu. Vařte je v páře 35 minut (na dno pařáku dejte vypranou utěrku nebo buničinu, aby kroupy nepropadaly do vody). Nakrájejte česnek, šalotku a petrželku najemno, kyselé hříbky na plátky. Ve větším rendlíku opečte na 50 g másla dozlatova šalotku a česnek.

Přidejte namočené nakrájené houby a vrchovatou lžičku majoránky. Chvíli restujte, pak vmíchejte v páře předvařené kroupy a podlijte zbylou houbovou vodou – hladina by neměla být nad kroupami. Přidejte houbový prach a za stálého, pomalého míchání postupně vyvařte téměř všechnu tekutinu. 

Když začne vznikat směs podobná italskému rizotu, ochutnejte a případně dosolte. Vypněte oheň a přimíchejte zbylé, na menší kostky nakrájené máslo. Míchejte do krémova.

Nakonec přisypte nadrobno nakrájenou petrželku a případně přidejte trochu lanýžového oleje. Rozdělte na čtyři talíře a ozdobte na plátky nakrájenými kyselými hříbky.