skip to main content
Forbes Life
BrandVoice jsou speciálně označené články a další typy obsahu, které připravuje kreativní studio Forbes BrandVoice Lab ve spolupráci s obchodními partnery. Jejich cílem je informovat o zajímavých produktech a tématech a propojit partnery se čtenáři. Pokud se chcete o BrandVoice dozvědět více, napište na jana.viskova@forbes.cz.

Vařit jako profík. Jak vybrat spotřebiče, aniž byste si zavařili hlavu?

7 minut čtení

Moderní kuchyně dávno nestojí kolem nevzhledné bílé bedny se sporákem. Současné spotřebiče připomínají spíš roboty poskládané v designových skříních. Jak se vyznat v kuchyňských technologiích, aniž byste si zavařili hlavu? Není to věda – důležité je vybrat spotřebiče, které vám opravdu pomůžou dobře vařit. Ať už jste „pánvičkář“, nebo chcete vakuovat a připravovat pokrmy v páře.

Na trhu najdete inteligentní trouby za čtvrt milionu i základní modely do 10 tisíc. Všechny upečou maso, ale jen některé téměř samy, a ještě tak, že vám i z obyčejného kuřete spadne brada. Lidé ale často hned na začátku zapomínají na to nejdůležitější – nemyslí na to, jak se jim bude v kuchyni vařit a jestli z toho budou mít radost.

„Nemusíte za každou cenu kupovat Rolls-Royce, když s ním nebudete jezdit,“ říká Jakub Meyer z pražského Brand Experience Center společnosti BSH domácí spotřebiče, která v Česku nabízí špičkové produkty značek Bosch, Siemens a Gaggenau.

Je potřeba si ujasnit, jak v kuchyni fungujeme, co pro práci potřebujeme a co ne. Investovat do spotřebičů, které mají nespočet funkcí, ale neumíme je nebo nepotřebujeme využívat, je zbytečné. Naproti tomu šetřit na spotřebičích, které nám pomohou při práci, a usnadní nám tak život, se také nevyplácí,“ upozorňuje Miroslav Havránek, architekt společnosti Hanák nábytek, která se řadí mezi evropskou nábytkářskou špičku.

Na internetu se dá o spotřebičích najít nepřeberné množství informací, ale nic nenahradí reálnou zkušenost z kuchyně. BSH i partnerská kuchyňská studia proto dávají lidem možnost, aby si přišli vaření na špičkových spotřebičích vyzkoušet. „Vždy se jich nejprve ptáme, jak vaří, co vaří nejčastěji a pro kolik lidí. Důležité je, jak velkou mají kuchyni, jaké mají možnosti skladování potravin a podobně,“ popisuje Jakub Meyer práci expertů Brand Experience Center BSH.

„Design spotřebičů by pak měl ladit s celkovým designem kuchyně. Dobře promyšlená kuchyně může fungovat jako reprezentativní prostor a zároveň funkční centrum domácnosti,“ dodává Miroslav Havránek.

Trouba

Trouba je středobodem kuchyně. Ty moderní nejsou schované pod linkou nebo někde v koutě. Naopak jim patří výsostná pozice, ke které bude mít kuchař ideální přístup. Trouba totiž může do jisté míry nahradit varnou desku a postarat se o kompletní přípravu jídel.

Přečíst

„Například u Siemensu najdete základní troubu, ale i model, který kombinuje nejmodernější funkce a technologie. A v obou případech dostanete špičkový výrobek, který bude designově krásný a bude ladit s ostatními spotřebiči. Nemusíte jít nutně s davem a pořizovat si parní troubu. Pokud ale rádi vaříte a zvete návštěvy, špičkový spotřebič vám ušetří spoustu práce a umožní vařit mnoha různými metodami. Rozhodující je, co od trouby očekáváte,“ říká Jakub Meyer.


Na klasické pečení stačí základní model, ale když si upečete maso v troubě s připařováním, nejspíš už nebudete chtít nic jiného. Parní trouby totiž dokážou udržet maso krásně šťavnaté, zvládají v páře uvařit výrazně chutnější zeleninu, brambory, knedlíky i rýži nebo ohřívat jídlo tak, že nikdo nepozná, že bylo vařené o den dříve.


Díky elektronickému řízení teploty a vlhkosti trouby udrží ideální podmínky pro buchty, koláč nebo maso. V kombinaci s teplotní sondou pak trouba s rozšířenou automatikou dokáže obstarat spoustu věcí sama – kuchaři napoví, jak ji má nastavit, když peče svíčkovou, krůtí prso, filátko lososa nebo dokonalý roastbeef. Maso nikdy není přepečené ani nedopečené. Když pečete bábovku, nemusíte do ní píchat špejlí, navolíte, jestli pečete na plechu, nebo ve formě, a trouba sama poradí, do jaké úrovně pokrm umístit, a upozorní, až bude hotovo.


„Řada lidí si pořizuje dvě trouby. Jedna z nich může být kompaktní, druhá klasicky větší. Jedna může být jen horkovzdušná, vybavená například jen teplotní sondou, a druhá připařováním nebo funkcí pro vaření v páře. Najednou pak upečete maso a připravíte přílohu. Pak parní troubu vytřete, vysušíte, a ještě v ní upečete koláč,“ popisuje Jakub Meyer současný trend vaření v troubách. Díky kompaktním typům některých trub umí architekti poskládat vhodnou kombinaci i pro menší kuchyně.


Důležitý je také způsob čištění – vyšší řady trub se čistí samy pyrolýzou (vypalováním), pečicí trouby se systémem ecoClean plus zase průběžně rozkládají nečistoty a snižují pachy díky speciální úpravě vnitřních povrchů.


Rozhodovat můžou i detaily – praktické teleskopické výsuvy, abyste se nemuseli bát, že se vám pekáč převrhne, nebo displej, který se snadno ovládá i mastnou rukou.


Skrýt

Varná deska

Většina domácností dnes dává přednost indukci před plynem. Kvalitní indukční desky jsou srovnatelně účinné – nemusíte je zapínat rovnou na devítku, aby vůbec hřály –, vaření je přitom bezpečnější, rychlejší i  „čistější“. V novostavbách navíc nejsou problémy s dostatečným příkonem ani jištěním.

Přečíst

Podobně jako trouby dokážou moderní varné desky díky chytrým senzorům samy ohlídat teplotu, mají přednastavené programy, například pro smažení. Až budete připravovat řízky pro celou rodinu, deska se postará, aby byly všechny usmažené dokonale a rovnoměrně. Udrží teplotu oleje na ideální úrovni, aby se nepřepaloval a po přidání nové várky naopak nezchladl a nevsákl se do strouhanky.


Desky nejvyšších řad se dají rozdělit nejen na čtyři klasické varné zóny, ale lze je různě pospojovat, není tak problém „zatopit“ pod celým pekáčkem, na kterém si předrestujete maso na guláš, než ho vložíte do trouby. Spotřebiče s technologií freeInduction dokonce rozpoznají, kde přesně stojí pánev či hrnec, a rozehřejí jen příslušnou část induktorů.


Varné senzory ohlídají, aby vám při vaření nic neuteklo zpod poličky, navíc spolehlivě regulují teplotu i během dlouhého vaření vývarů, demi-glace nebo dušení domácí šunky.


„I varná deska by měla odpovídat stylu, kterým se v domácnosti vaří. Například varné desky Siemens Domino umožňují nakombinovat si varný pult přesně podle individuálních potřeb. Spotřebiče této řady jsou široké jen 30 nebo 40 centimetrů, a vedle sebe tak můžete mít indukční desku, wok hořák a grilovací plát teppanyaki,“ popisuje Jakub Meyer.


U varných desek je třeba ohlídat si prostor. Na širších deskách se lépe vaří, nezapomeňte ale také na dostatek místa na odkládání nádobí nebo krájení.


Skrýt

Chladnička

Prostor hraje důležitou roli i při výběru řešení pro chlazení potravin. Populární americké dvoukřídlé ledničky sice nabízejí spoustu místa uvnitř, zároveň však zaberou velkou část kuchyně.

Přečíst

„Ve velkém prostoru může chladnička stát samostatně a být dominantním designovým prvkem, ale v menší kuchyni může spíš překážet. Tam se lépe hodí spíš vestavěná nebo samostatná chladnička. I přiznaná dvířka můžou být efektní, obzvlášť pokud jsou například z černého nerezu nebo skla,“ popisuje Miroslav Havránek, architekt společnosti Hanák nábytek.


I chladničky mohou být vybaveny „chytrými“ funkcemi a vychytávkami. Top modely mívají nulovou zónu, kde je teplota blízká bodu mrazu – umí prodloužit trvanlivost některých potravin, například u ryb až o dva dny. Díky tomu nemusíte mít ve zbytku spotřebiče tak nízkou teplotu, abyste neměli problém s mazáním másla nebo aby vám z jogurtu netrnuly zuby.


Siemens nabízí lednici s integrovanými kamerami, se kterou vždy víte, co doma právě máte. Blíží se i doba, kdy budou spotřebiče schopné kontrolovat množství i trvanlivost uložených potravin a upozornit na docházející zásoby. Například v Německu už je možné takovou technologii propojit přímo na e-shop Amazonu a chladnička sama hlásí, které potraviny docházejí, a doporučí jejich objednání.


„Lidé často vybírají podle objemu, ale zapomínají na úsporu energie. Chladnička s prvotřídním energy managementem se přitom může díky uspořené energii zaplatit během dvou až pěti let,“ dodává Jakub Meyer.


Skrýt

Myčka 

Myčkám se při plánování kuchyní obecně moc pozornosti nevěnuje, přitom i správně zvolená myčka dokáže výrazně zvýšit komfort. Rozhodující je šířka myčky a variabilita vnitřního prostoru.

Přečíst

Vařím hodně, nebo budu mýt hlavně skleničky od vína a pár talířů po snídani? Potřebuji příborovou zásuvku? Třetí koš? Mám hodně plastového nádobí? Je velký rozdíl, když má myčka sklopné trny, vyjímatelné koše a vyměnitelné ostřikovací hlavy – můžete do ní naskládat i velké hrnce, pekáče, nebo dokonce vázy.


Myčka se dá skrýt za dvířka, nebo je možné přiznat jen ovládací panel. Pokud se nechcete k mytí ohýbat, hodí se instalace do výšky a panty VarioHinge, které používají například myčky Siemens – dvířka jsou krásně zarovnaná s kuchyňskou linkou a nevytváří nevzhledné široké spáry. Když dvířka otevíráte, vyjedou o pár centimetrů vpřed, aby se dala snadno otevřít. Open Assist zase otevírá myčku pouhým stisknutím kolenem nebo rukou, aniž by na myčce muselo být madlo.


Některé typy myček samy otevírají dvířka po domytí, aby zkondenzovaná vlhkost mohla ihned ven. Jiné jsou vybavené speciálním systémem sušení. Například přírodní minerál zeolit přeměňuje vlhkost na teplo, které se využívá pro energeticky efektivní sušení. Chytré spotřebiče si samy hlídají hladinu regenerační soli, leštidla i interval čištění. Navíc podle navoleného nádobí dokážou zvolit nejlepší a nejúspornější program a upozorní také v případě, že začnou docházet tablety.


Kvalitní myčky si poradí i s hlukem, dokážou mýt při 39 dB oproti 47 dB u běžných typů – když máte kuchyni propojenou s obývákem a při mytí nádobí sledujte film, je osm decibelů znát. Hluk výrazně snižují i dlouhé noční programy, které pracují s nižším tlakem a bez bubnování ve vnitřním prostoru.


Součástí všech spotřebičů Siemens, které potřebují připojení na vodu, je elektronický přívodní ventil Aqua Stop – ve chvíli, kdy praskne hadice, přívod vody se automaticky uzavře. BSH na něj dává doživotní záruku a případné škody způsobené vyteklou vodou uhradí.


Skrýt

Odsávání 

Odsunout odsávání až na poslední místo bývá nejčastější chybou při projektování. Nekvalitní nebo úplně absentující odsavač přitom dokáže zkazit celý dojem z jinak prvotřídně zařízené kuchyně. Obzvláště v domácnostech, kde kuchyně není jen designovou výstavkou, ale kde se skutečně vaří.

Přečíst

Možností je spousta: ostrůvkový odsavač, nástěnný, stropní, komínový, deskový, nebo dokonce vestavěný do pracovní či varné desky. Volit je nutné podle toho, jestli vzduch bude vyvedený ven, nebo bude jen recirkulovat – v takovém případě by měl být odsavač vybavený kvalitními filtry: tukovým, který se dá umýt v myčce, a uhlíkovým, který je třeba jednou za rok vyměnit, nebo regeneračním, který se jednou za čtvrt roku vypaluje v troubě, ale zase vydrží až 10 let.


Šířka odsavače by neměla být menší, než je velikost varné desky. Výkon musí odpovídat parametrům místnosti. U odsavačů v podhledu má být odsávání maximálně 1,6 metru nad deskou.


Levnější řešení jsou podstatně hlučnější, u kvalitnějších slyšíte jen proudění vzduchu podle toho, na jaký výkon odsávání pracuje.


Chytré odsavače mají automatický režim – dokáže měřit molekuly vody a rozpozná, kolik výparů a těkavých látek je ve vzduchu, a podle toho přidá/ubere výkon, spíná se sám se zapnutím varné desky a po jejím vypnutí se přepne do tichého módu doběhu ventilátoru. Některé odsavače je možné propojit s externím čidlem – měří množství výparů v domácnosti a fungují i jako čistička vzduchu, sepnou se třeba, když budete krájet cibuli.


Novinkou jsou odsavače vestavěné přímo do varné desky, ideální do otevřených kuchyní. Filtr je ukrytý v zaslepeném šuplíku, lze využít recirkulaci nebo se výpary odvádějí potrubím pryč z domácnosti. Další moderní řešení zase nabízejí odsavače umístěné v kuchyňské lince za varnou deskou, které lze vysunout, když se vaří, a zcela zmizí, když už nejsou potřeba. Jedná se o designově čisté a zároveň velmi funkční řešení.

Skrýt

Vychytávky

Základní kuchyňskou výbavu lze doplnit celou řadou chytrých vychytávek: smart kávovarem nebo ohřevnou zásuvkou na talíře a hrnky, která krásně dorovná výšku kompaktní trouby či vestavného kávovaru s klasickou troubou.  

Trendy vychytávkou je vakuovací zásuvka, která dokáže vytvořit sehranou dvojici s parní troubou a hodí se i pro účinnější skladování potravin. Do speciálních sáčků se dá snadno zatavit maso i další potraviny, u zásuvek vybavených speciálními nástavci zatavíte i vývar, zavakuujete sklenice s paštikou nebo jogurtem či nedopité lahve vína. Vakuovací zásuvka a parní trouba umožňují i doma jednoduše vařit metodou sous-vide.

Další rozšíření možností nabízejí chytré funkce a propojení spotřebičů se systémy pro chytrou domácnost. Na dálku se dají telefonem, tabletem, chytrými hodinkami nebo pomocí hlasových asistentů kontrolovat a ovládat veškeré připojené spotřebiče. Trouba může péct podle receptů, které do ní stáhnete přes aplikaci.

Díky kameře kdykoli a kdekoli zkontrolujete obsah chladničky. Připojené pračky zase mohou využívat fotovoltaiku nebo levnější tarify a výrazně šetřit spotřebu elektřiny. Pokud spotřebiče propojíte s inteligentním osvětlením, může vám dát barevné světlo signál, že trouba právě dopekla pečeni a je nejvyšší čas dorazit na večeři.