Roadtrip po nejlepších destinacích Slovenska nemůže skončit nikde jinde než na Devíně. Tam najdete podnik, kam se vyplatí jet tři hodiny z Prahy kvůli jediné večeři.

Jídlo je nezbytnost. Je to základna Maslowovy pyramidy potřeb, nejnižší patro, bez kterého nejde stavět výš, je to ingredience nutná k přežití. Ale zároveň je to nadstavba, nástroj uspokojení – totiž dobré jídlo je něco, co možná k životu nutně nepotřebujete, ale žije se s ním o dost líp. Ba dokonce báječně. Jídlo je touha.

Touha po experimentu, posunutí hranic, zážitku, po hledání dokonalosti. My kvůli ní najeli tisíce kilometrů a nakonec ji našli… v podstatě za humny.

U sousedů na zahradě. Vlastně na vinici. Z Prahy je to tři sta třicet kilometrů, z Vídně pětapadesát, ti sousedé jsou naši slovenští bratia a ta dokonalost, kterou v cíli cesty naleznete, se jmenuje ECK.

Vonět bude kouřem, vínem a smrkovými výhonky. ECK restaurant, poměrně nová záležitost otevřená na okraji Bratislavy na kopci Devín, ve které nemá prsty nikdo jiný než jeden z nejbohatších Čechoslováků Patrik Tkáč.

Restaurace leží uprostřed jeho pozemků a vinic, ale sedmichodové degustační menu, stejně jako celý koncept finediningové destinace nechal Tkáč plně v rukách šéfkuchaře Daniela Tilingera. Pro toho to je první štace v roli chefa.

A tahle sázka se vyplatila. Rok od otevření má ECK rezervace plné na tři měsíce dopředu a mezi (nejen slovenskými) foodies rozjel vlnu nadšené šeptandy.

Ta brzo překročila hranice, a když jsem se na sklonku podzimu ptala kolegy Zdravka Krstanova, šéfredaktora webu forbes.cz a connoisseura par excellence, co určitě nemám minout při cestě Slovenskem, dostala jsem místo výčtu zajímavých cílů jednoduchou odpověď: „ECK!!!“

A tak na konec roadtripu slovenskými horami míříme zpátky do nížiny a do navigace nového Porsche Cayenne E-Hybrid dávám bratislavský Devín, kde se stéká Morava s Dunajem a nad nimi bdí trosky gotického hradu.

Křižovatka národů

Chef Tilinger, který si mezi devínské vinice přinesl zkušenosti z belgického hotelu Duke’s Palace Brugge a michelinek Gordona Ramseyho, připravoval celý koncept restaurantu ECK tři a půl roku. Na začátku si svoje představy zakresloval na čtverečkovaný papír a soustředil se na propojení jedinečné lokality, jídla, vína a umění, které se vine interiérem i exteriérem.

ECK může být žhavý kandidát na michelinskou hvězdu, ale žádnou opulentní extravaganci nečekejte, tady vládne střídmý intimní luxus a silná motivace: ukázat jídlo v jeho nejpřirozenější chuti.

Pstruh, pórek a jablko, kapusta, celer a kaštany – ingredience, se kterými Tilinger v kuchyni rozehrává talentovanou magii, jsou často úplně jednoduché, v jeho vyznění na talíři ale o to silnější. Hlavně když ke slovu pustí svoji tajnou zbraň – oheň.

Na otevřeném ohni v otevřené kuchyni připravuje nejenom maso, kolem plamene nebo dýmu projde velká část jeho jídel a surovin, protože Tilinger přiznává, že taková chuť mu ve slovenských restauracích do loňska chyběla.

ECK je otevřený čtyři dny v týdnu, od středy do soboty, a pouze na večerní servis a na rezervace. Tilinger postavil menu na nezaměnitelné stopě kuchyně střední Evropy a těží z křižovatky národů, na které Devín leží, přímo u hranic s Rakouskem a na dosah Česka i Maďarska.

Snad jako každá moderní restaurace se zaklíná lokálností surovin a jejich udržitelností, tady ale jdou dál než jenom pro hezky znějící slova. Na pastvinách okolo můžete v létě potkat krávy jersey i padesátičlenné stádo koz. Z jejich mléka si v ECKu vyrábějí vlastní máslo i sýr camembert.

Zeleninu a byliny zase pěstují na vlastní zahradě mezi úrodnými vinicemi. A Tilingerovo heslo? Všechno jedlé dostane šanci.

Na cestu něco Od našich

Daniel Tilinger je mimochodem podepsaný taky pod jiným devínským projektem, potravinami Od našich, prodejnou s lokálními surovinami (včetně některých výrobků z kuchyně ECKu), pekárnou a nebývale bohatou nabídkou vín – nejen od místních vinařů, ale z celého světa.

Světová je prodejna taky bohatým využitím technologií, registrovaným zákazníkům otevře 24 hodin denně a při placení používá automatické rozpoznání tváře.

„Naši“, na kterých Tilinger opět spolupracoval s miliardářem Tkáčem, nabízejí i další vymoženosti: přímo v prodejně mají umělou inteligenci jako asistenta i someliéra (poradí třeba s tím, která vína jsou Tkáčova oblíbená) a nabízejí i vlastní carsharing.

Jenže ten my nevyužijeme. Když totiž máte možnost sednout za volant nového Porsche Cayenne, nechce se vám už přesedat do ničeho jiného. A pokud řídíte hybridní verzi jako my, oceníte, že Od našich můžete mít nejenom nákup a špičkové víno, ale taky u jejich dobíjecí stanice nabít baterie.

Elektromotor totiž vozu Cayenne E-Hybrid přidává dalších 176 koní výkonu, takže si tahle skoro třítunová bestie hravě poradí jak na ledu, tak při hrátkách na sněhu, vyhrabe vás z prašanu a díky senzorům a umělé inteligenci i z kdejaké šlamastyky.

Navíc pro naše Porsche SUV je tahle cesta vlastně takovým návratem ke kořenům, kousek odsud, v Devínské Nové Vsi, se totiž tohle auto narodilo. Už sedm let se všechny cayenny kompletně vyrábějí v bratislavské továrně Volkswagenu – a odsud bude vyjíždět i chystaný zcela nový elektrický model.

Kam dál?

ECK se svými zemitými chutěmi a návratem k ohni je naše volba číslo jedna, pokud jde o slovenskou gastroscénu. Ta ale, díky bohu, tady v Devíně nezačíná ani nekončí, stejně jako cesta za objevováním dokonalostí chutí. Kam dál? Poradí osoba nejpovolanější, chef Tilinger.

Kam se podle něj vyplatí zajet na Slovensko za jídlem? Třeba do okresu Myjava, kde ve vesnici Košariská leží rodinná restaurace Holotéch víška. V kopaničářském podniku vládne Zdenko Majzún a specializuje se na moderní twist regionálních jídel a surovin.

Sýpka u Ludvíka v Bábu
Sýpka u Ludvíka v Bábu

Když budete mít chuť na něco tradičnějšího, vyrazte směrem k Nitře, kde na místě bývalé sýpky ve vesnici Báb šéfkuchař Marek Kotúček připravuje fazolačku i dokonalé parené buchty s máslem a džemem.

V centru Bratislavy pak Tilinger doporučuje Irin, nadčasový a moderní koncept Lukáše Heska, který si kreativně hraje v kuchyni Irinu nedaleko dómu sv. Martina.

A skvělá zpráva na konec? Ambice dua Tkáč & Tilinger u Dunaje nekončí. Šeptá se, že ve hře je několik nových projektů, včetně restaurace i s nočním barem na Štrbském plese. Takže příště možná zase do hor, kde si s Porsche Cayenne stejně užijete nejvíc legrace.

Tip Forbesu: Nový vůz Cayenne je vybavený celou řadou asistenčních systémů, které zlepšují jízdní komfort a zvyšují bezpečnost. Kromě toho nabízí i rozsáhlé digitální možnosti a infotainment, který podporuje Apple Carplay, Spotify i Android auto. Na delším roadtripu oceníte třeba displej spolujezdce a možnost streamovat na něm videa za jízdy.


Článek je součástí projektu Nabitá jízda, který vzniká ve spolupráci Forbesu Česko a značky Porsche v ČR. V následujících měsících vás budeme v šestnácti cílových destinacích ve čtyřech jízdách směřujících na jih i východ od Česka inspirovat, abyste necestovali pouze po dálnici, ale nebáli se odbočit do krajiny. Nepůjde o rychlost, jak by se dalo čekat. Půjde o prožitek z cesty.

Jak probíhá cestování elektrikou mimo hlavní tahy Evropou? Kde a jak na cestách v horách a průsmycích načerpáte energii vy i vaše auto? Trvá nabití baterie opravdu tak dlouho? Teď v zimě vás pozveme do dvou nových destinací, které jsme dobyli novým e-hybridním Porsche Cayenne. Díky nabitým jízdám zjistíte, proč má někdy smysl odbočit z cesty.