V Singapurské gastronomii se prolíná čínská, indická a malajská kuchyně, proto je tak pestrá a zajímavá. Velice často se v ní pracuje s mořskými plody. Velkou úlohu v životě místních i turistů zde hraje street food, který nabízí, kromě jiného, řadu pokrmů ve stylu stir-fry – tedy rychlovek z jedné pánve. Jedno takové zvládnete do několika málo minut i doma.

V singapurských nudlích najdete jak typické krevety, tak tamější oblíbené kari koření. Co se týče cukrového hrášku, můžete jej nahradit například krátce blanšírovanými zelenými fazolkami nebo listy pak choi.

Foto Martina Baťhová (Lancingerová)

Singapurské nudle s krevetami

Na 2 porce potřebujete:

  • 160 g vlasových rýžových nudlí
  • 150 g velkých loupaných krevet (nevařených)
  • Sójová omáčka
  • Rybí omáčka
  • Olej (řepkový nebo olivový)
  • 1 lžička rýžového octa
  • 1 lžička kari koření
  • 1 chilli paprička (červená kajenská) + k podávání
  • 2 stroužky česneku
  • 1 menší červená paprika (ideálně kapie)
  • 2 jarní cibulky
  • 1 plná lžička najemno nastrouhaného zázvoru
  • 1 lžička sezamového oleje
  • 60 g cukrového hrášku
Foto Martina Baťhová (Lancingerová)

Postup

  1. Rýžové nudle zalijte vroucí vodou a nechte 5 minut odpočívat, aby změkly. Nudle po 5 minutách sceďte a přendejte do studené vody.
  2. Krevety zakápněte lžičkou sójové a rybí omáčky a lžičkou oleje. Promíchejte a nechte marinovat.
  3. V mističce smíchejte 1 až 1,5 lžíce sójové omáčky, lžičku rybí omáčky, rýžového octa a kari koření.
  4. Chilli papričku a česnek nakrájejte najemno. Červenou papriku nakrájejte na tenké proužky a cibulky na plátky silné asi centimetr.
  5. Do pánve nalijte půl lžíce oleje a krevety zprudka opékejte asi 2 až 3 minuty. Přendejte na talíř.
  6. Do pánve vlijte další půl lžíce oleje a lžičku sezamového oleje. Vsypte dovnitř česnek, chilli a zázvor a několik málo sekund míchejte, aby se ingredience rozvoněly, ale nespálily. Do pánve přidejte nakrájenou papriku, jarní cibulku a cukrový hrášek. Míchejte asi 2 minuty.
  7. Rýžové nudle sceďte a dobře cedníkem protřeste, aby se zbavily co nejvíce vody. Nudle vsypte do pánve. Přidejte krevety, zalije připravenou omáčkou s kari kořením a rychle míchejte, abyste nudle nerozvařili. Případně stáhněte pánev z plotny a ještě domíchejte, aby se omáčka dostala rovnoměrně do celé směsi.
  8. Naservírujte na talíře nebo do misek a ihned podávejte. Podle chuti sypejte najemno nakrájeným chilli.