skip to main content

Veganský nepečený cheesecake aneb Jak udělat dezert bez cukru, mouky a másla tak, aby vám chutnal

Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, businessové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže, vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.

Reklama

Ultimátní požadavek na veganská jídla? Aby skrze dobrou chuť nikoho ani nenapadlo řešit absenci živočišných produktů. Nepečené cheesecake řezy z kešu oříšků, mandlí, kokosu a datlí jsou krásně krémové, přirozeně sladké i bez rafinovaného cukru a díky použití samých zdravých surovin také dost syté.

Za vyzkoušení tyhle řezy stojí i v případě, že se jinak vegansky nestravujete – můžete je uchovávat v mrazáku a vyndat vždy jen několik kousků, když přijde potřeba něčeho sladkého nebo budete chtít pohostit někoho s dietetickými omezeními.

Na formu 20 x 20 cm potřebujete:

Reklama
  • 200 g mandlí, vlašských ořechů nebo kokosu
  • 8 vypeckovaných medjool datlí (160 g)
  • špetka skořice
  • špetka soli

Na krém:

  • 250 g nesolených kešu
  • 400 ml plechovka vychlazeného kokosového mléka
  • 4 lžíce javorového nebo agávového sirupu
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu

Na ovocný rozvar:

  • 120 g mražených či čerstvých borůvek, malin, ostružin nebo lesní směsi
  • 2 lžíce javorového nebo agávového sirupu
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu

Postup

  1. Mandle nebo jiné ořechy nasucho na pánvi opražte, aby se rozvoněly a lépe mixovaly. Poté je spolu s datlemi, skořicí a solí rozmixujte na jemnou drť, která při zmáčknutí drží u sebe. Pokud máte datle sušší, bude jich potřeba více. Případně směs nařeďte trochou vody či sirupu.
  2. Drť natlačte na dno pekáčku vyloženého potravinářskou fólií nebo pečicím papírem.
  3. Kešu oříšky buď namočte přes noc do vody (což je lepší), nebo alespoň 10 minut ponořené do vody povařte a slijte (což je rychlejší). Z vychlazeného kokosového mléka odeberte pouze tuhou část a spolu se scezenými kešu, sirupem, citronem a vanilkou rozmixujte na co nejjemnější krém. Ochutnejte a případně doslaďte.
  4. Kešu krém rozetřete na připravený korpus.
  5. Ovoce smíchejte se sladidlem dle chuti a trochou škrobu a za častého míchání asi 5 minut povařte na hustou směs. Množství sladidla i doba vaření záleží na typu ovoce – žádoucí je, aby po vychladnutí nebylo vodnaté, ale naopak pěkně drželo.
  6. Rozvar lžící nakapejte na kešu krém a párátkem několikrát projeďte, abyste vytvořili mramorování. Nechte do druhého dne zatuhnout v lednici nebo alespoň 2–3 hodiny v mrazáku. Poté ostrým nožem nahřátým v horké vodě krájejte na kostky.

Reklama
Reklama