Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, byznysové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže, vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.

Lednová veganská výzva Veganuary vás inspiruje nejen Pondělky bez masa, ale každý týden si pochutnáte i na veganském receptu. Nenabízíme jen „jídlo bez živočišných produktů“. Naším hlavním cílem při vytváření receptu je jeho chuť, aby kdokoli, kdo ochutná, primárně neřešil, že jde o veganské jídlo, ale zkrátka si jen užíval přirozeně skvělou chuť. Dnešní chléb plný vlákniny je navíc bez lepku. Vychutnáte si ho jak nasladko, tak naslano.

Ingredience na formu cca 25 cm:

  • 120 g pohankových vloček
  • 30 g pohankové mouky
  • 40 g psyllia (vlákninu seženete v každé lékárně i v obchodech se zdravou výživou)
  • 1 lžička soli
  • 100 g drceného lněného semínka
  • 120 g dýňových semínek
  • 180 g slunečnicových semínek 
  • 40 g chia semínek
  • 150 g ořechů – v tomto případě 70 g pekanových, 40 g vlašských a 40 g mandlí
  • 400 ml vody
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce javorového sirupu

Postup

  1. Chlebíčkovou formu vyložte pečicím papírem –  když ho před vystláním formy zmačkáte, půjde vám to o něco lépe.
  2. Pohankové vločky a mouku, psyllium, sůl, semínka i ořechy důkladně promíchejte ve větší míse. Na ochucení můžete přidat bylinky, kmín nebo další koření, sušený česnek apod. 
  3. V další misce promíchejte tekuté ingredience. Zalijte suchou směs a velice důkladně promíchejte. Směsí naplňte připravenou formu – těsto do ní pěkně natlačte a nechte hodinu odležet.
  4. Troubu vyhřejte na 200 °C (horkovzduch). Chlebíček pečte 30 minut ve formě. Pak ho opatrně překlopte na plech a stáhněte z něj papír. Troubu ztlumte na 180 °C a dopékejte 40 minut. Nechte zcela zchladnout (dříve totiž chléb jen těžko nakrájíte) a poté se do něj můžete pustit.