Uprostřed překrásné přírody, ale v drsném kraji, se zrodil Perk. Hotel, kam přes půl republiky klidně pojedete kvůli skvělému jídlu, vytříbenému designu a zjištění, že pobyt v Sudetech může být překvapivě konejšivý.

Každý Šumperák má k němu vztah. V hotelu Grand na rohu Hlavní třídy za první republiky, socialismu i v divokých devadesátých letech nocovaly v prezidentském apartmá politické špičky každého režimu.

Funkcionalistický projekt olomouckého architekta Bohumíra Čermáka byl odjakživa také místem emocí – konaly se tu plesy, svatby a nespočet třídních srazů. V posledních letech byl ale jen objektem nostalgie a chátrání. Přítrž tomu učinila až investice převyšující sto milionů korun od Ondřeje Veselovského.

Do rodného kraje se vrátil proto, aby zde vytvořil hotel, který bude tím nejvyhlášenějším místem, jež můžete od Polska po Olomouc navštívit. Místo Grandu tak přichází éra Perku. Nové jméno představuje odstřižení se od minulosti, odkaz na město, kde se nachází, i slovní hříčku v angličtině. Znamená nejen ozdoba, ale v kontextu hotelu také výhoda.

A tu zde ztělesňuje nejen design, který vytvořila Lucie Koldová, ale především kuchyně. „Věřím, že sem přijedete kvůli jídlu,“ říká šéfkuchař Honza Malý, ale klopí přitom oči. Bývalý šéfkuchař populárního olomouckého hotelu Long Story Short a sous chef pražské Esky, který sbíral zkušenosti v restauracích v Rakousku a Německu, je neuvěřitelně skromný.

Věřím, že sem přijedete kvůli jídlu.

Zároveň jeho přístup je přesně to, co zdejší kraj v trajektorii za lepší gastronomií potřebuje. Rodáka, který – obohacený o poznatky zvenku – přijede předat zkušenosti zpět domů.

„Každý den tu na nás, do otevřené kuchyně, kouká přes sklo několik párů očí místních. Nechápou, co jsme tomu Grandu udělali. Je to, jako bychom přistáli s vesmírnou lodí na náměstí,“ směje se. Na osvětu Čechů a Moraváků, kteří si pod moderní lokální kuchyní stále nedovedou představit nic jiného, než je smažený sýr, je ale zvyklý.

Forbes Digital Premium