Sto dvacet milionů korun, které finanční skupina J&T v čele s miliardářem Patrikem Tkáčem v roce 2018 zaplatila za pálavské vinařství Reisten, nebyly špatně utracené peníze. Sotva v Reistenu zpracovali třetí úrodu, od Svazu vinařů získali ocenění Vinařství roku.

Bylo to nevýrazné vinařství na konci Zahradní ulice v Pavlově, o kterém se zase tolik nemluvilo. V prosinci 2018 ale přišla změna. Patrik Tkáč, jehož skupina J&T už v té době vlastnila vinařství Kolby, zatoužil po vinicích přímo na pálavských svazích. A Templářské sklepy Čejkovice měly vinařství Reisten s třiceti hektary vinic na prodej.

Od té doby se toho dost změnilo. Tkáč skrze firmu J&T Wine Holding SE do vinařství investoval zatím dalších zhruba patnáct milionů a dohled nad vinařstvím svěřil Vlastimilovi Nešetřilovi, znojemskému rodákovi, který v pražské centrále J&T udělal kariéru jako provozní ředitel J&T Banky a později založil J&T Leasingovou společnost.

Na místě starého skladu vznikl vinný bar a přibyla prostorná terasa s výhledy na okolí, jemuž dominují Dívčí hrady, kopec Děvín nebo Novomlýnské nádrže. Právě důraz na nové zákaznické prostory je něco, co Reisten podle Nešetřila potřebuje především. 

„Můj dlouhodobý názor je ten, že mít vinařství a vyrábět víno, je zoufale málo. Kromě vína potřebujete dát lidem ještě zážitek, který je spojený s jeho ochutnáváním,“ uvažuje. Od června fungující terasa pro zhruba stovku lidí je jedním z prvních kroků, jak toho dosáhnout.

Tím dalším má být především restaurace, která bude ve velké míře stavět na rybách z nedalekých Novomlýnských nádrží. Ještě než se ale ve vinařství pustí do její stavby, má Nešetřil v plánu zájem o gastronomii v Pavlově otestovat prostřednictvím foodtrucků. Ty budou letos během sezony zaparkované přímo u vinařství. Vedle jídla má zájemce o víno přilákat i kultura. 

„Máme v plánu nabídnout něco, čemu pracovně říkáme pálavské kulturní léto. Zkusíme jazzové koncerty, divadlo nebo letní kino. Program teď vymýšlíme. Jestli bude zájem, a já jsem přesvědčený, že ano, ještě letos začneme řešit stavební povolení pro restauraci, abychom měli v sezoně 2023 otevřeno,“ plánuje šéf vinařství, jehož lidé na vinohradech ročně sklidí kolem 250 tun hroznů.

Z části sklizně se vyrobí přibližně 110 tisíc lahví vína, část se prodá ve formě hroznů. Kdyby se ale podařilo zpracovat veškerou úrodu, produkce lahví, které se prodávají v cenové hladině 200 až 300 korun, by mohla být dvojnásobná. Jenže konkurence v segmentu butikových vín, v níž se vinařství Reisten pohybuje, je velká a stávající prodejní kanály by jen těžko zajistily veškerý odbyt.

„Proto děláme kroky k tomu, abychom co nejméně, a pokud možno vůbec, prodávali hrozny, a naopak co nejvíc prodávali vlastní víno. Ideální by bylo, aby se k nám lidé přijeli podívat, víno ochutnali a na cestu domů si koupili několik kartonů,“ přeje si Vlastimil Nešetřil.

Úspěch v soutěži Vinařství roku by mohlo prodejní čísla zvednout. Vítězové minulých ročníků popisují nárůst prodejů i o desítky procent. „Doufáme, že nám z tohoto pohledu ocenění pomůže. Chceme ho ale samozřejmě využít i směrem do J&T Banky a k našim klientům,“ plánuje Nešetřil, pro něhož je vítězství v soutěži i potvrzením toho, že cesta, na níž se s vinařstvím rozhodli vydat, byla ta správná.

„Máme tady vinařství Kolby a vinařství Reisten. Na Moravě tak už nic dalšího přikupovat nepotřebujeme, tohle nám stačí. Teď jen musíme pracovat na tom, aby to bylo opravdu pěkné a aby to dělalo radost jak našim zákazníkům, tak i nám,“ říká Vlastimil Nešetřil.