skip to main content

Vláčná klasika ve zdravější verzi: celozrnné strouhané řezy s tvarohem

Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, byznysové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.

Málokdo projde kolem strouhané kakaové buchty s tvarohem bez povšimnutí. Nicméně ti, kteří si hlídají svou váhu a snaží se oprostit i jen od pomyšlení na podobné hříšně dobré koláče, si ji ale raději odpustí. Celozrnná verze slazená xylitolem (březovým cukrem) je však chytré řešení pro hřešení! Namísto výčitek vykouzlí tato zdravější verze pouze blažený úsměv na tváři.

Reklama

Na plech cca 30 x 35 cm potřebujete:

  • 400 g hladké celozrnné mouky
  • 100 g xylitolu
  • 60 g karobu
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • špetku soli
  • 250 g změklého másla
  • 2 žloutky
  • 3 lžíce mléka
Reklama

Náplň:

  • 1 kg polotučného měkkého tvarohu
  • 120 g xylitolu
  • 4 vejce
  • oblíbené ovoce – v tomto případě 350 g meruněk a 150 g červeného rybízu

Postup

  1. Mouku promíchejte s xylitolem, karobem, kypřicím práškem a solí. Do sypké směsi zapracujte máslo. Během zadělávání těsta přidejte žloutky a mléko. Těsto zabalte do potravinářské fólie a vložte na půl až tři čtvrtě hodiny do mrazáku.
  2. Tvaroh prošlehejte s xylitolem a vejci. Ovoce nakrájejte na drobnější kousky, resp. na měsíčky.
  3. Formu vyložte pečicím papírem. Těsto rozkrojte napůl. Jednu polovinu nahrubo nastrouhejte na dno formy. Na těsto rozhrňte tvarohovou náplň a uhlaďte stěrkou. Ovoce rovnoměrně rozprostřete po tvarohové náplni a navrch nastrouhejte zbytek těsta.
  4. Pečte při 170 °C 50 – 60 minut. Krájejte, až koláč zcela vychladne. 

Reklama
Reklama