Restrikce v podobě zákazu prodeje zahřívaných tabákových výrobků s příchutěmi následují osud cigaret s chutí mentolu či ovoce, které se v Česku nesmějí prodávat už třetí rok. Na změny v nejrychleji rostoucím segmentu tabákových alternativ se připravují i samotní výrobci – třeba novými variantami chutí samotného tabáku.

K zemím, které závaznou směrnici Evropské komise do svých legislativ již zavedly, se Česká republika připojila čtvrté říjnové pondělí letošního roku, kdy novela vstoupila v platnost.

Změně prodeje vybraných tabákových výrobků a zrušení některých dosavadních výjimek, jakou byl například právě prodej náplní s příchutěmi, se tak musejí přizpůsobit i všechny velké tabákové firmy. Včetně druhého největšího hráče na českém trhu Japan Tobacco International, který je ovšem ve světě zahřívaného tabáku tuzemským nováčkem.

Proměny tabákových chutí

Ze sortimentu zahřívaného tabáku v Česku okamžitě a bez výjimek, neboť zákon nepočítá s žádným přechodným obdobím, zmizí veškeré výrobky obsahující tzv. „charakteristické příchutě“, tedy ty, které mají jasně rozpoznatelnou vůni nebo příchuť odlišnou od tabákové, typicky právě ovocnou nebo mentolovou.

Chuťová variabilita však ani s letošním podzimem z tabákového trhu nemizí. Chuť samotného tabáku je totiž sama o sobě neskutečně bohatá a rozmanitá — na což ostatně někteří výrobci sázejí.

Tabák poctivě pěstovaný a pečlivě míchaný

S tabákem je to stejné jako s jinými produkty přírodního původu — bez špičkových surovin se neobejdete. Výslednou chuť totiž určuje již kvalitní surovina. Proto také například cesta k finální podobě tabákových náplní pro přístroje Ploom vždy začíná u některého z individuálně vybraných pěstitelů tabáku.

A výběr kvalitního osiva jedné ze tří špičkových odrůd (Virginia, Burley, Oriental), podpora lokálních farmářů ve třech desítkách zemí i pečlivá kontrola výrobního procesu poskytnou zdravý základ pro to, aby se do náplní dostaly jen ty nejkvalitnější tabákové směsi.

Tmavé, nad ohněm sušené tabákové listy z Afriky nabídnou oříškovou chuť. Oproti tomu středomořské odrůdy přinesou jemné kořeněné, dřevité a sladkokyselé tóny, zatímco asijské tabákové listy sušené v dýmu jsou zase kořeněné, krémové a lehce dřevité.

Není proto divu, že namíchat tabák v optimálním poměru tak, aby vynikly přesně ty chuťové tóny, které mají, je umění srovnatelné s prací špičkových vinařů, šéfkuchařů či parfumérů.

Pestré chutě (i) bez příchutě

Speciální směsi ActiveBlend od JTI, namíchané přímo pro unikátní technologii zahřívání HeatFlow, díky zkušenostem excelentních profesionálů přinášejí unikátní chutě, které se mezi sebou vzájemně liší intenzitou tabáku i variabilitou chuťových tónů. Aniž by pak bylo třeba přidávat do směsí jakékoli „charakteristické příchutě“, mohou některé varianty odkazovat chutí k vanilkovým tónům, jiné zase chutnají po kávě.

A právě touto cestou se rozhodl vydat tradiční japonský tabákový producent JTI se svými tabákovými náplněmi Camel pro zařízení Ploom, které nabízejí plnohodnotnou a zároveň méně škodlivou alternativu ke klasickým cigaretám či baleným tabákům.

Vedle tradiční škály různě intenzivních tabákových chutí, od dřevitě kávové varianty Gold přes tabákově-oříškovou Amber až k vanilkové Bronze, tak čeští zákazníci dostanou příležitost ochutnat i svěží novinku Teal či plnou, aromatickou Aquamarine s chladivými tóny.

Každé změně je třeba přijít na chuť. Chuť tabáku totiž rozhodně není jenom jedna. Stejně jako víno nechutná (jenom) jako víno.