Když loni v létě svým hostům oznámili, že měsíc září pro ně bude posledním, málokdo tomu chtěl věřit. Majitelům oblíbené hospůdky U Štěpána v Petrovicích u Sušice vyjadřovali lidé podporu zejména na sociálních sítích a nevzdávali se ani během dalších měsíců, když už bylo zavřeno. Teď se mohou radovat.
Restauraci v podhůří Šumavy proslavenou svými steaky ze skotu plemene Charolais a chválou Zdeňka Pohlreicha v pořadu Ano, šéfe! čeká znovuvzkříšení. Štěpán Ruda se svou ženou Zdeňkou oznámili, že dveře jejich podniku se zase otevřou poslední víkend v květnu. Přitom ještě na začátku letošního roku by je to ani nenapadlo.
„Nevíme, kdy přesně ten zlom nastal, ale určitě k němu došlo i díky vám. Je úžasné, jak nám stále vyjadřujete podporu, jak píšete, že se vám stýská a že na nás myslíte,“ píší manželé pod svým příspěvkem na sociálních sítích. Loni v září oba tvrdili, že se potřebují nadechnout a zjistit, jakým směrem se v budoucnu vydají. Provoz hospody už je nenaplňoval a potřebovali zpomalit.
A je vidět, že čas jim pomohl. Štěpán Ruda se pustil do nové podoby interiéru, což v něm patrně vyvolalo novou chuť, zapálení i vnitřní sílu, kterou potřeboval, a která mu chyběla.
Ostatně, už loni přiznal, že jeho zdravotní stav hrál v rozhodnutí uzavřít podnik zásadní roli a kvůli němu do něj také delší dobu nedocházel a o provoz se starala hlavně jeho žena. „Zdraví se zlepšilo, mám daleko víc energie,“ podotýká teď Štěpán Ruda s tím, že už pomalu připravuje hospůdku na otevření. Pořizuje nová světla i stoly.
Podnikání si chce nicméně trochu zjednodušit, pracovat s menším počtem lidí. Tím, že otevřeno bude od čtvrtka do neděle, postačí mu jedna směna. „Už jsem o tom řekl pár lidem v obci a půlka personálu, který u nás pracoval, už se mi ozvala zpátky. Teď mám tak osm lidí, což bude skvělý základ. Ještě stačí sehnat barmana a jednoho kuchaře a budeme mít tým kompletní,“ pochvaluje si.
Menu ani počet jídel měnit nebude, hosté na něm opět najdou hlavně vyhlášené steaky. Stejná zůstane i kapacita restaurace, která je kolem sto padesáti lidí. Kde chce ale trochu ubrat, to je druhá firma U Štěpána, která se specializuje na výrobu vlastních zavařenin a konzerv. „Dělali jsme pětatřicet druhů, bylo to dost náročné, teď bych to rád zredukoval tak na deset,“ zmiňuje Ruda.
Co nejdříve chtějí manželé spustit i rezervační systém, protože bez něho by si všichni hosté v restauraci nesedli. A na otevření už se oba těší. „Hlavně tedy manželka, kterou to moc baví a chybí jí to,“ dodává Ruda.