Populární podnik v podhůří Šumavy, proslavený svými steaky a hlavně chválou šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha v pořadu Ano, šéfe!, končí. Na sociálních sítích to oznámili jeho majitelé.
Svým hostům, kteří si museli stůl v hospůdce U Štěpána v Petrovicích u Sušice rezervovat i několik dní dopředu, oznámili, že měsíc září bude pro jejich podnik posledním. Zároveň poděkovali za přízeň, kterou zákazníci po čtrnáct sezon hospodě projevovali.
„Rozhodnutí pro nás nebylo vůbec jednoduché, ale jak jistě víte, pohostinství zažívá krušné časy, které odstartovala pandemie covidu, což způsobilo i obrovský odliv zaměstnanců z gastronomie,“ píší manželé Štěpán a Zdeňka Rudovi. Pandemie se na chodu restaurace podepsala asi nejvíc. Podle Štěpána Rudy jsou už třetím rokem na nule – restaurace negeneruje zisk.
Podle svých slov se rodinný podnik, který byl splněným snem Štěpána Rudy, snažili udržet ze všech sil, které jim nakonec došly. Významnou roli sehrál i zdravotní stav majitele. „Celá léta jsem své tělo neposlouchal, a to na začátku roku už řeklo dost. Takže teď se dávám dohromady a uvidíme, co dál. Dělám ve svém životě velké změny,“ říká Štěpán Ruda s tím, že zhruba půl roku už do restaurace kvůli svému stavu nedocházel.
Zda bude uzavření oblíbeného cíle gurmetů definitivní, říci neumí. Momentálně je ale bez kuchařů, kteří dali postupně během pár měsíců výpověď. Aby udržel chod restaurace ještě v září alespoň ve třech dnech v týdnu, povolal na pomoc své kamarády.
Momentálně se prý potřebují nadechnout a zjistit, jakým směrem se v budoucnu vydají. „Současný provoz hospůdky už nás nenaplňuje a potřebujeme zpomalit. Už mám ale v hlavě i nějaké plány. Kromě restaurace máme ještě firmu na výrobu masových, zeleninových a ovocných pochoutek a také kemp. V tom chci pokračovat. Farmu jsem pronajal kamarádovi,“ doplňuje Štěpán Ruda.
Hospůdka, z jejíž zahrádky hosté dohlédli i na zmíněnou biofarmu s vlastním stádem skotu plemene Charolais, nabízela s terasou kolem sto padesáti míst. Za večer se v ní vystřídaly stovky hostů, kteří přijížděli hlavně za vyhlášenými steaky. Hospůdka by měla mít otevřeno ještě celé září od pátku do neděle. Pak se hostům uzavře. Na jak dlouho, to ukáže čas.
1. 9. 20222 min
Jana Pšeničková
redaktorka Forbes Česko
Redakci Forbesu posílila v roce 2021, kdy do něj přešla z regionálního zpravodajství Českého rozhlasu. Ráda se potkává s inspirativními a zajímavými lidmi, fascinuje ji kriminalistika a psychologie, obdivuje architekturu a design, miluje rychlá auta a motorky. Mezi její koníčky patří cestování, tanec, běh, plážový volejbal a kavárenský svět.