Jediné, co plackám ze sladkých brambor „chybí“, je maso. O přísun bílkovin se však postará příjemně křupavá quinoa. Placičky skvěle chutnají teplé i za studena, a proto si je můžete dopřát s různými typy příloh – od salátů po pečenou zeleninu. Krom toho se hodí i jako jídlo do krabičky – do školy, do práce či na výlety. Ačkoli se sladká chuť batátů perfektně vyvažuje s pikantním mátovým dipem a tato kombinace vás zajisté nepřestane bavit, výborně chutnají placičky i s česnekovým dipem.

Batátové placičky s quinoou a pikantním mátovým dipem

Na 2 porce / 8 placiček potřebujete:

  • 500 g oloupaných batátů
  • Olivový nebo sezamový olej na zakápnutí
  • 60 g quinoy
  • 1 malá červená cibule
  • 1 stroužek česneku
  • ½ lžíce bramborového škrobu
  • 1 lžíce sezamového (příp. olivového) oleje
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • ½ lžičky mletého koriandru
  • ½ lžičky mletého zázvoru
  • Nastrouhaná kůra z ½ citronu
  • Sůl

Pikantní mátový dip:

  • 20 g lístků máty
  • 50 g zakysané smetany
  • 1 čerstvá chilli paprička jalapeňos
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce javorového sirupu
  • Sůl

Postup

  1. Batáty nakrájejte na menší kusy. V míse zakápněte trochou oleje a promíchejte. Rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem a při 190 °C pečte asi 30 minut doměkka. Nechte zchladnout, ale nemusíte čekat, až budou zcela studené.
  2. Quinou uvařte doměkka v osolené vodě. Nechte v cedníku okapat, pokud po vaření v hrnci zbylo trochu vody.
  3. Batáty rozmačkejte šťouchadlem na brambory. Přidejte quinou, najemno nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, škrob, olej, koření a sůl. Dobře promíchejte.
  4. Navlhčenýma rukama tvarujte placičky silné asi 1 až 1,5 cm. Přendejte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte na 210 °C 30 minut.
  5. Než se placičky upečou, rozmixujte ingredience na mátový dip. Dip servírujte k placičkám. Můžete podávat se salátem, pečenou zeleninou nebo jako součást větší hostiny.