Estragon není v naší kuchyni natolik obvyklá bylinka a ne každý jí (zatím!) přišel na chuť. Přitom ve francouzské kuchyni je jednou z nejčastějších bylin –⁠ kuchaři ji s chutí používají nejen pro dochucení omáček a drůbeže, ale i zeleniny, hub, vaječných pokrmů i ryb. Zajímavé u estragonu je, že po usušení se poměrně dost změní jeho vůně, která má v případě čerstvé bylinky lékořicové aroma. Krůtí karbanátky proto velice překvapí svou originální vůní a potěší také svou šťavnatostí. Estragon se skvěle pojí se sladkými prvky, jimiž jsou v tomto případě batátové hranolky. V kombinaci s pomerančovým dipem vytvoříte nezapomenutelný chuťový zážitek.

Krůtí karbanátky s estragonem a batátové hranolky s pomerančovým dipem

Na 2 až 4 porce potřebujete:

  • 1 cibule
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 celozrnná houska
  • 60 ml teplé vody nebo mléka
  • 500 g mletého krůtího masa
  • 1 žloutek
  • 1,5 lžíce nadrobno nakrájeného estragonu
  • 2 stroužky česneku
  • ¼ lžičky drceného kmínu
  • Sůl
  • Čerstvě mletý pepř

Batátové hranolky:

  • Batáty (200 g na porci)
  • Olivový olej
  • Mletý zázvor
  • Mletý římský kmín
  • Mořská sůl

Pomerančový dip:

  • 200 g zakysané smetany
  • 2 lžíce pomerančové šťávy
  • Kůra z pomeranče
  • Sůl
  • Případně mleté chilli

Postup:

  1. Cibuli nakrájejte nadrobno. V pánvi rozehřejte asi lžíci oleje a cibuli nechte zesklovatět.
  2. Housku nakrájejte na malé kostičky a přendejte do větší mísy. Pokropte teplou vodou nebo mlékem, prsty lehce promíchejte a nechte asi 5 minut nasáknout.
  3. Do mísy přidejte krůtí maso, restovanou cibuli, žloutek, estragon, prolisovaný česnek, kmín, větší špetku soli a čerstvě mletý pepř. Směs dobře promíchejte.
  4. Navlhčenýma rukama tvarujte malé karbanátky a vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem. Pečte při 220 °C 25 až 30 minut (podle velikosti karbanátků). Udržujte v teple, než se upečou batátové hranolky.
  5. Batáty oloupejte a nakrájejte na centimetrové hranolky, dlouhé asi 5 cm. V míse pokapejte olivovým olejem, poprašte zázvorem a římským kmínem. Rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem a pečte při 200 °C 15 minut. Pak přepněte troubu na režim grilování (ideálně s horkým vzduchem) a zvyšte teplotu na 230 °C. Pečte 5 až 7 minut.
  6. Z omytého pomeranče seřízněte pár plátků kůry a ostrým nožem odřízněte bílou část. Odvažte si 10 g oranžové vrstvy. Vložte kůru do vroucí vody a 2 až 3 minuty vařte. Kůru zchlaďte ve studené vodě, osušte a nakrájejte na jemné kostičky.
  7. Pomerančovou kůru vmíchejte do zakysané smetany. Ochuťte dip pomerančovou šťávou, osolte a případně přidejte chilli.
  8. Karbanátky naservírujte na talíř spolu s batátovými hranolky. Hranolky osolte mořskou solí. Můžete posypat ještě trochou nasekaného estragonu, skvěle se k batátům hodí. Do mističky naservírujte dip a podávejte.