Podnos plný chuťovek v létě milujeme stejně jako pořádání hostin, na které se právě mezze platter náramně hodí. Vybranými předkrmy a různými chuťovkami zaplňte ten největší tác, který doma najdete, a užijte si jeho obsah společně s rodinou a přáteli.

Troufáme si říct, že dnešnímu platteru vévodí baba ganoush – úžasně svěží a perfektně vychucený dip z pečeného lilku, na kterém si pochutnáte především v oblasti Východního Středomoří. Při jeho přípravě můžete ingredience rozmixovat, čímž si ulehčíte trochu práci a získáte jemnější konzistenci dipu. Nebo pečený lilek s česnekem jen rozmačkejte vidličkou a ponechte mu hrubší konzistenci – nás osobně baví tato varianta mnohem víc. Dochuťte jej kořením, citronovou šťávou, tahini pastou, olivovým olejem a nejoblíbenější součást mezze platteru máte na stole.

Mezze Platter s domácím lilkovým dipem Baba ganoush

Na 6 porcí potřebujete:

  • 2 lilky
  • 1 palici česneku
  • 1 lžičku koření za’atar
  • asi 1 lžičku soli
  • 3 až 4 lžíce citronové šťávy
  • 2 až 3 lžíce tahini
  • asi 50 ml olivového oleje + na zakápnutí česneku

Na dohotovení:

  • olivový olej
  • koření za’atar
  • chilli vločky
  • čerstvou petrželku

Postup

  1. Lilky důkladně umyjte, usušte a propíchejte vidličkou, aby v troubě neexplodovaly. Vložte je na plech (může být perforovaný, pokud máte, nebo rošt) a pečte v troubě při 250 °C 40 až 50 minut, dokud povrch lilků nezkrabatí a vnitřek nezměkne.
  2. Palici česneku podélně rozkrojte, každou půlku zakápněte trochou olivového oleje a zabalte do alobalu. Dejte je na první nebo poslední půlhodinu péct k lilku (já přidávám na začátek, abych nezapomněla).
  3. Stroužky pečeného česneku z jedné poloviny palice vyjměte ze slupek a vidličkou najemno rozmačkejte. Vychladlé lilky podélně rozkrojte a pomocí lžíce vydlabejte měkkou dužinu. Vložte ji do cedníku a nechte odkapat přebytečnou tekutinu. Dužinu vyklopte k česneku a vidličkou rozmačkejte. Pro dosažení kouřové chuti lze přidat ¼ až ½ lžičky tekutého kouře – tradičně se totiž lilek připravuje na otevřeném ohni, aby slupka důkladně zuhelnatěla a dužina nasála kouřovou chuť i vůni. Koření za’atar rozmělněte najemno v hmoždíři spolu se solí a přidejte k lilku, stejně jako citronovou šťávu a tahini. Nakonec vmíchejte olivový olej.
  4. Jakmile jste s výslednou chutí dipu spokojeni, přendejte jej do servírovací misky. Udělejte v něm cestičku lžící pro zalití olivovým olejem. Posypejte ještě lehce kořením, chilli vločkami a nahrubo nasekanou petrželkou. Podle nálady lze na ozdobu přidat i sezamová semínka nebo třeba zrnka granátového jablka. 
  5. Baba ganoush podávejte s pita chlebem nakrájeným na trojúhelníky. Můžete si jimi tak dip rovnou nabírat. Sýr na grilování (např. řecký halloumi či slovenský oštiepok) nakrájejte na silnější plátky, potřete olivovým olejem a z obou stran na grilu či grilovací pánvi opečte. Falafelové koule připravte domácí nebo kupte hotové (třeba na Košíku či v CountryLife) a jen je na pánvi osmahněte. 
  6. Nachystejte si různé dipy a omáčky – zkrátka „namáčedla“, která připravovanou hostinu perfektně podtrhnou. K tomuto konceptu se bude skvěle hodit hummus, tzatziky, muhammarařepný nebo feta dip. Ze zeleniny a ovoce určitě zařaďte okurky, rajčata, fíky a hroznové víno. Nezapomeňte přidat oblíbené olivy a také druhou půlku pečeného česneku.