Jednomu zavřeli restaurace, druhému posilovny. A tak si otevřeli milionové Yes Krabičky.

Aby se to nepletlo, oba hrdinové tohoto dobrodružství mají křestní jméno Radek. První Radek je Radek Vítek, osobní fitness trenér a profík na zdravou výživu. Druhý je Radek Hasman, šéfkuchař se zkušenostmi z nejlepších evropských restaurací a držitel ocenění Michelin Bib Gourmand.

Oba pocházejí z Mratína, obce se čtrnácti stovkami obyvatel kousek od Brandýsa nad Labem, do níž je během pandemie svedla zpátky protipandemická opatření. Zatímco Radkovi Vítkovi tenkrát stát zavřel posilovny, Radek Hasman se ocitl v zemi zavřených restaurací.

A tak si v Mratíně našli volnou kuchyni a s půlmilionovou počáteční investicí, pár místními zaměstnanci a stále menším množstvím spánku se pustili do podnikání, které jim vloni vyneslo dvacetimilionový obrat.

Co dělají? Redefinují pojem krabičkové diety. A ve velkém stylu.

Z Londýna do Mratína

Zavřete oči a vybavte si to, co si představíte pod pojmem „krabičková dieta“. Předpokládám, že se vám za víčky rozzáří celozrnné krekry, doprovozené vařenou mrkví a pobledlým hráškem chabé chuti.

„Od začátku jsme věděli, že pokud se chceme pustit do něčeho takového, musíme dát lidem pravý opak toho, co si pod termínem diety běžně představí,“ říká Radek Vítek, jehož samotná postava funguje jako solidní curriculum vitae jeho trenérské praxe.

Coby nutriční specialista, sestavující pro své klienty ve fitness kromě tréninkového plánu také odpovídající jídelníček, dávno pochopil, že pokud má člověk u jakéhokoli typu zdravého stravování vydržet, musí mu to všechno především chutnat.

„Z fitness prostředí znám to dogma, že když jí někdo zdravě, tak mu to přece chutnat nemůže. Jenže tím se udržitelnost návyku nevybuduje.“ Jistě, člověk se na měsíc klidně hecne a bude jíst jen kuře s rýží na vodě – jenže pak se vrátí ke staré rutině lahodných sacharidů.

Forbes Digital Premium