Citrus yuzu je v klasickém perníku velmi vyvedeným pojítkem. Vnáší do něj vrstvu exotiky, díky které se dost možná zapíše na seznam vašich oblíbených „destinací“, co se sladkých receptů týče.

Perníkovým kořením provoněné těsto yuzu příjemně doplní a učiní jej ještě vláčnějším. Čokoládová poleva se sladkokyselým kumquatem pak dotváří důležitou součást vláčného moučníku, lahodící chuťovým pohárkům i oku.

info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

Yuzu perník s čokoládovou polevou a kumquatem

Na formu 24 × 24 cm potřebujete:

  • 300 g hladké mouky
  • 30 g holandského kakaa
  • Špetka soli
  • 1 sáček prášku do pečiva
  • 2 lžičky perníkového koření
  • 1 vejce pokojové teploty
  • 180 g třtinového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 250 ml podmáslí pokojové teploty
  • 125 ml oleje (řepkový, slunečnicový)
  • 80 g koncentrovaného yuzu

Na promazání, polevu a ozdobu:

  • 120 g koncentrovaného yuzu
  • 120 ml 33% smetany ke šlehání
  • 80 g hořké čokolády
  • 60 g mléčné čokolády
  • 100 g plodů kumquatu
  • Směs drcených sušených květů
info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

Postup

  1. Formu o velikosti 24 × 24 cm vyložte pečicím papírem (dno i strany) nebo vymažte máslem a vysypte polohrubou moukou.
  2. V míse smíchejte prosátou mouku s kakaem, špetkou soli, práškem do pečiva a perníkovým kořením. Vejce s oběma cukry vyšlehejte do nadýchané pěny. Poté zašlehejte podmáslí, olej a yuzu.
  3. Obě směsi důkladně smíchejte a těsto naneste rovnoměrně do formy. Pečte při 175 ˚C cca 25 až 30 minut. Ke konci kontrolujte špejlí, ať perník zbytečně nepřepečete. Nechte vychladnout.
  4. Vychladlý perník podélně prořízněte, po celé ploše potřete citrusem yuzu a přiklopte vrchní částí.
  5. Smetanu přiveďte v rendlíku téměř k varu. Do misky nasekejte oba druhy čokolády a zalijte smetanou. Nechte minutu stát bez míchání a následně rozmíchejte dohladka.
  6. Polevu nalijte na perník a ještě před úplným zaschnutím ozdobte na kolečka nakrájenými plody kumquatu. Zlehka posypejte sušenými květy. Polevu nechte ztuhnout a perník nakrájejte na porce.

Tipy & triky

  • Perník můžete podávat jen s čokoládovou polevou, čistě bez promazání (vyzkoušejte třeba tento špaldový z červené řepy). Yuzu mu však dodá správný říz a chuť perníkového koření krásně podpoří. Celý perník navíc ještě příjemně zvláční – tuto službu krásně zastanou i hrušky, uvnitř i na povrchu perníku.
  • Pokud byste chtěli nahradit yuzu, můžete sáhnout po obvyklejší variantě v podobě pikantní marmelády. Skvěle poslouží rybízová, višňová, brusinková i jemnější meruňková. Použít můžete také povidla říznutá rumem.
  • Dle chuti přidejte do těsta vlašské nebo pekanové ořechy.
  • Pro ještě vyšší perníkové těsto použijte o něco menší formu a přizpůsobte jí dobu pečení.
info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič