Léto se sice ještě nechce zcela vzdát podzimu, ale dozrávající švestky naznačují, že stejně nemá na výběr. S pomocí rychlého závinu, který je uvnitř krásně šťavnatý právě díky švestkám a na povrchu křupavý díky perníkové drobence, zvládneme tento přechod snad o něco lépe…

svestkovy zavin s pernikovou drobenkou

Švestkový závin s perníkovou drobenkou

Na 1 závin potřebujete:

  • 35 g perníku na strouhání
  • 50 g másla
  • 40 g třtinového cukru
  • 300 g švestek
  • ½ lžičky perníkového koření nebo skořice
  • 1 rozválené listové těsto (275 g)
  • 1 vejce na potření
svestkovy zavin s pernikovou drobenkou

Postup

  1. Perník nadrobte, polovinu ho smíchejte s 20 gramy rozpuštěného másla a 20 gramy cukru a uložte zatím do lednice.
  2. Vypeckované švestky rozčtvrťte. Těsto rozbalte, ale ponechte ho na papíře. Rovnou na plechu pak jeho prostřední třetinu posypejte druhou polovinou perníku, švestkami, zbylými 20 gramy cukru (pokud jsou švestky hodně zralé a sladké, cukr vynechte) a perníkovým kořením a poklaďte kousky zbývajících 30 gramů másla.
  3. Zamotejte do štrúdlu, otočte spojem dolů, potřete rozšlehaným vejcem, několikrát propíchněte vidličkou, posypejte vychlazenou drobenkou a pečte asi 35 minut v troubě vyhřáté na 180 °C.

Tip: Místo cukru přidejte dovnitř závinu nastrouhaný marcipán nebo vyměňte perník v náplni za mletý mák, který se ke švestkám také báječně hodí. Ti poctivější pak použijí domácí listové těsto.

svestkovy zavin s pernikovou drobenkou