Oldřich Valta a Egor Kolpakov otevřeli v Praze před třemi lety svou první kavárnu The Miners. Dnes jich mají v hlavním městě už sedm a za pár měsíců mají přibýt další dvě. Ještě předtím ale otevřou menší podnik na pěší zóně Rambla de Poblenou ve španělské Barceloně.

Pojmenovat kavárnu Horníci, to je buď důsledek prohýřené noci, neuvážené sázky, nebo promyšlené strategie. V případě Oldřicha Valty a Egora Kolpakova šlo o třetí možnost. A úspěšnou. Navíc jí nenechali české jméno, ale už třetím rokem dobývají kávový svět v Praze s The Miners.

A i když to tak na první pohled nevypadá, s profesí, jejíž jméno podniky nesou, je pro jejich zakladatele nápoj spojený víc, než by si kdo pomyslel. „Stejně jako horníci dolují cenné kovy a materiály, my dolujeme nové chutě a aroma z kávy, těžíme její maximum,“ usmívá se Oldřich Valta ve své kanceláři v kavárně na žižkovském náměstí Winstona Churchilla.

Hodinu před polednem je tu rušno, stolky jsou obsazené uvnitř i venku. Zní tu čeština, slovenština, angličtina, občas někdo promluví francouzsky. Prostoru dominuje svěží, jednoduchý a čistý design, který ovládá černá a bílá barva.

Dolujeme nové chutě a aroma z kávy, těžíme její maximum.

Podnik těží ze sousedství ekonomické fakulty a také z blízkosti kancelářských budov. Výhoda, o kterou ho připravila načas jen pandemie covidu. Ta na několik měsíců vyprázdnila vysoké školy a lidi z kanceláří vyhnala na home office.

Kavárna nedaleko sochy britského státníka a spisovatele je v pořadí druhou, kterou její majitelé před dvěma lety v hlavním městě otevřeli. Tou první byl podnik ve Slavíkově ulici, u náměstí Jiřího z Poděbrad, který funguje od března roku 2019.

Oldřich Valta si tím splnil svůj dávný sen, který měl už od dětství. Čas k němu ale dozrál až před pěti lety, kdy se po téměř jedné dekádě strávené v korporátním světě, bankovnictví a životě v USA i Velké Británii vrátil zpět do Čech. 

Tehdy narazil v malé kavárně Barry Higgel’s v pražských Holešovicích, kam se nastěhoval, na Egora. Ten podnik, který má vibe jako londýnské kavárny, vedl. Z Oldřicha se stal místní štamgast a z náhodného setkání se postupně vytvořilo přátelské i podnikatelské pouto.

Forbes Digital Premium