Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, byznysové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.
Datlové muffiny s chalvou nepatří k těm snazším receptům na muffiny, kdy stačí pár ingrediencí jednoduše promíchat, nalít do formy a upéct, ale za tu „námahu“ rozhodně stojí. Jejich bohatá karamelová chuť s kávovým podtónem si získá širokou řadu příznivců. Snad vám bude těch 10 kousků stačit! Možná budete ještě rádi, že vám zbylo dost karamelu na další várku. A pokud vás láká karamelem vylepšit i další dezerty, možná byste neměli přehlédnout recept na větrníky, donuty nebo rolády.
Datlové muffiny s chalvou a tahini karamelem
Na 10 muffinů potřebujete:
- 80 g povoleného másla
- 150 g třtinového cukru
- 2 vejce
- 120 ml silné kávy
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 170 g vypeckovaných datlí medjool
- 200 g hladké mouky
- ½ lžičky sody
- 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
- Špetka soli
- 85 g chalvy
- Máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy
Karamel:
- 70 g tahini pasty
- 30 ml čerstvě vymačkané pomerančové šťávy
- 140 g smetany ke šlehání
- 70 g másla
- 150 g cukru
Na ozdobení:
Postup
- Povolené máslo utřete v robotu s cukrem. Pak zašlehejte vejce.
- Kávu, vanilkový extrakt a datle společně rozmixujte dohladka. Zašlehejte do máslové směsi.
- Ve vedlejší misce promíchejte mouku, sodu, kypřicí prášek a špetku soli. Chalvu nasekejte najemno nebo rozsekejte v mixéru. Spolu s moučnou směsí přidejte k předpřipravenému těstu a důkladně prošlehejte.
- Těstem naplňte plech na muffiny – předem jej vytřete máslem a vysypejte hrubou moukou anebo vyložte papírovými košíčky. Plňte těstem 2 cm pod okraj. Pečte při 170 °C 20 až 25 minut.
- Muffiny vyndejte z trouby a po 10 až 15 minutách opatrně přendejte na mřížku, aby se nezapařily.
- Pusťte se do přípravy karamelu. Tahini pastu promíchejte s pomerančovou šťávou, aby vznikla hladká hmota. Nebude úplně řídká, důležité je, aby se tahini dobře propojila s pomerančovou šťávou.
- Smetanu s máslem dejte ohřát, aby se máslo rozpustilo a směs byla horká. V širokém hrnci nebo v pánvi rozpusťte cukr na karamel. Pánví vždy jen trochu prokružte, aby se cukr důkladně rozpustil. Nemíchejte vařečkou.
- Když se cukr rozpustí a zkaramelizuje, vlijte do něj horkou smetanu s máslem. Ingredience se lépe propojí, když budou obě složky horké a cukrový karamel nebude mít tendenci zatvrdnout. Míchejte na středním plameni, dokud nebude směs hladká. Nakonec vmíchejte tahini směs a důkladně metlou promíchejte, aby se rozpustila. Případné drobné kousíčky nevadí, ale pokud chcete, karamel můžete propasírovat přes kovový cedník.
- Karamelem polijte muffiny. Nakonec posypejte sezamem.