Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, byznysové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.

Nadýchané těsto s dírou uprostřed, různorodé polevy a pestré zdobení – to jsou americké koblihy. Můžou být všechny totožné nebo každý kousek jedinečný. To necháme na vás, dnešní zdobení berte inspirativně a řiďte se svými preferencemi a chutěmi. Zdobení donutů bude bavit nejen vaše děti, je to příjemně a kreativně strávený čas v kuchyni, pokud máte alespoň trochu tvořivého ducha. U pojídání donutů si pak můžete sdělovat dojmy, který že je vlastně ten nejlepší. Tohle bude zaručeně oblíbená část všech, i těch, co by po celou dobu vzniku božských donutů jen nečinně přihlíželi.

Domácí donuty s různými polevami

Na 16 donutů o průměru 8 cm potřebujete:

  • 280 g hladké mouky
  • 21 g čerstvého droždí
  • 20 g krupicového cukru
  • 130 ml plnotučného mléka
  • 10 g vanilkového cukru
  • špetku soli
  • 1 vejce
  • 30 g másla
  • řepkový olej na smažení

Na polevu z hořké čokolády:

  • 80 ml 33% smetany ke šlehání
  • 100 g kvalitní 71% hořké čokolády

Na polevu z bílé čokolády:

  • 80 ml 33% smetany ke šlehání
  • 70 g bílé čokolády
  • 6 lžic moučkového cukru

Na polevu z arašídového másla:

  • 2 lžíce 33% smetany
  • 2 lžíce plnotučného mléka
  • 2 vrchovaté lžíce arašídového másla
  • 2 lžíce tmavého cukru

Na dohotovení:

  • bílé zdobení
  • barevné zdobení
  • kokosové chipsy
  • pražené nesolené arašídy
  • směs ořechů
  • čokoládu (bílou i hořkou)
  • lyofilizované ovoce

Postup

  1. Mouku prosejte do velké mísy, uprostřed vytvořte důlek a rozdrolte do něj droždí. Přidejte lžíci krupicového cukru a důlek vyplňte vlažným mlékem tak, aby pokryl veškerý jeho obsah. Mísu zakryjte čistou utěrkou a nechte vzejít kvásek. Potrvá to 15 minut. 
  2. Ke kvásku přidejte zbylé mléko s krupicovým cukrem, vanilkový cukr, špetku soli a vejce. Těsto prohněťte vařečkou a nakonec přilijte zchladlé rozpuštěné máslo. Vypracujte hladké těsto, položte jej doprostřed mísy a zasypejte lehce moukou. Mísu přikryjte čistou utěrkou a těsto nechte 1,5 hodiny kynout. V polovině kynutí můžete těsto ještě jednou prohníst.
  3. Vykynuté těsto vyklopte na lehce pomoučenou pracovní plochu a rozválejte na plát silný asi 1 cm – čím vyšší plát vyválíte, tím nafouklejší donuty po upečení budou. Nepřehánějte to však příliš, síla plátu do výšky 1 cm je na pořádný donut tak akorát. Pomocí sklenice o průměru 8 cm vykrájejte z těsta kolečka, na vnitřní část pak postačí šroubovací víčko, např. od lahve vína (ze které si můžete zároveň k tvoření nalít sklenku), o průměru 2,5 až 3 cm. Nebo použijte přímo vykrajovátko na donuty, pokud jej vlastníte (lahev vína si k tomu tak či tak otevřít můžete). 
  4. Malá kolečka, která vykrájíte víčkem, vyskládejte na pečicí papír, stejně jako samotné donuty, a nechte ještě hodinu kynout pod čistou utěrkou, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Ve vyšší pánvi rozehřejte vyšší vrstvu oleje (těsto musí plavat) a smažte koblihy z obou stran dozlatova. Trvá to poměrně krátce, tak pozor na to, nelelkujte a donuty hlídejte. Vyskládejte je vedle sebe na papírovou utěrku a nechte z nich odsát přebytečný tuk. Z malých koleček vysmahněte parádní mini koblížky. Dejte je na chvilku na papírovou utěrku a ještě zatepla obalte ve směsi moučkového cukru se skořicí (nebo mákem).
  5. Na polevu z čokolády (hořké i bílé) zahřejte smetanu, ale nevařte. Stáhněte rendlík z plotýnky a vmíchejte na kousky nakrájenou čokoládu. Nechte ji ve smetaně rozpustit a pak vymíchejte metličkou dohladka. U polevy z bílé čokolády přidejte na závěr prosátý moučkový cukr a pečlivě rozmíchejte. Na arašídovou polevu zahřejte v rendlíku smetanu s mlékem. Přidejte postupně arašídové máslo s cukrem a míchejte, dokud se směs nespojí.
  6. Donuty z vrchní strany namáčejte do polevy a odkládejte na mřížku (podloženou pečicím papírem na případné ztečení polevy). Namočené donuty rovnou laďte k dokonalosti připraveným zdobením. Můžete použít bílé či barevné zdobení, kokosové chipsy, různé druhy ořechů, strouhanou čokoládu, lyofilizované či sušené ovoce. Možností je zkrátka nespočet.