skip to main content

Bez palmáče, glukózového sirupu a dalších nástrah. Domácí müsli tyčinky s proteinem tělu skutečně dodají zdravou nálož živin

Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, byznysové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.

Při pohledu na složení průmyslově vyrobených proteinových nebo müsli tyčinek, které slibují zdravou dávku živin, by člověk občas zaplakal. Lepkavá glukózová hmota se špetkou proteinu, zpevněná dávkou modifikovaného škrobu, uměle navoněná… Kdo tohle chce jíst? Tu skutečnou nálož živin a čisté složení najdete v ručně zpracovaných tyčinkách, které si můžete sami vyrobit. Bez rafinovaného cukru, ztužených tuků a dalších aditiv, které tělu neprospějí tak, jako když je nahradíte skutečnými, kvalitními ingrediencemi.

Na 7 tyčinek potřebujete:

  • 200 g jemných ovesných vloček
  • 40 g mandlí
  • 15 g lyofilizovaných jahod
  • 80 g vypeckovaných datlí medjool
  • 60 g syrovátkového proteinu bez příchuti
  • 70 g kokosového tuku, rozpuštěného
  • 5 g tmavé čokolády na polití
Reklama

Postup:

  1. Ovesné vločky nasypejte do větší mísy. Mandle a jahody nasekejte nadrobno a promíchejte s vločkami.
  2. Datle medjool rozmixujte na kaši a (nejlépe rukama) zapracujte do vloček. Není třeba zapracovávat nijak důkladně, závěrečné propracování vás ještě čeká. Jde o to, aby se sladká složka rovnoměrně dostala do hmoty.
  3. Protein rozmixujte se 100 ml vody a přilijte k vločkám. Přilijte také zchladlý rozpuštěný kokosový tuk a pusťte se do důkladného prohnětení hmoty.
  4. Na plechu vyloženém pečicím papírem vytvarujte z hmoty obdélník cca 25×10 cm, silný 1,5 cm. Pečte při 160 °C 30 minut. Potom opatrně obraťte a pečte dalších 10 minut.
  5. Upečený plát okrájejte kolem dokola a očistěte tak hrany. Pocákejte rozpuštěnou čokoládou a nakonec rozkrájejte na 7 kusů (anebo na libovolný počet tyčinek).
  6. Skladujte v uzavíratelné krabičce, v suchu, chladu a temnu. Vydrží takto 2 týdny.

Tip: Domácí tyčinky si můžete navíc dochutit podle svých představ – namísto jahod můžete použít jakékoliv jiné sušené ovoce. To samé platí o ořeších.