Někdo teskní po odcházejícím létu, jiný konečně vítá období horkých polévek. Zrychlená verze ramenu vás zahřeje na těle i na duši, ale přitom neuváže na hodiny do kuchyně. Nenechte se odradit delším seznamem ingrediencí – pokud občas vaříte asijskou kuchyni, nejspíš máte všechny doma. Přihodit můžete restované houby nebo vepřové vyměnit za krůtu či krevety.

Rychlý ramen s miso pastou – polévka s mletým vepřovým masem, zeleninou a vejcem

Na 4 velké porce potřebujete:

  • 2 lžíce oleje (arašídový, sezamový, řepkový)
  • Svazek jarní cibulky
  • 1 až 2 lžíce čerstvého zázvoru
  • 2 stroužky česneku
  • 400 g mletého vepřového
  • 2 lžíce medu nebo hnědého cukru
  • 2 lžíce rybí omáčky
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 2 lžíce mirinu
  • 1 lžíce chilli pasty

Na polévku:

  • 4 vejce
  • 400 g čerstvých ramen nudlí
  • 1 litr vývaru
  • 4 lžíce miso pasty
  • 4 hrsti zeleniny, která nevyžaduje dlouhý var (zde kadeřávek, hodí se i bok choy, baby brokolice, špenát či nudličky mrkve)
  • 1 hrst sušené řasy wakame (lze vynechat)
  • Sezam na posypání

Postup

  1. Ve velké pánvi rozehřejte olej, jarní cibulku nasekejte, kousek zelené části nechte na ozdobu a zbytek spolu s nastrouhaným zázvorem a nasekaným česnekem na oleji asi dvě minuty restujte. Přidejte maso a co nejprudčeji ho opékejte dalších zhruba osm minut, oddělujte ho přitom vařečkou, aby se ze všech stran opeklo. Vmíchejte med, rybí a sójovou omáčku, mirin a chilli pastu a ještě chvíli opékejte, až maso zezlátne a zkaramelizuje.
  2. Mezitím uvařte vejce – vložte je do vroucí vody, 6,5 minuty povařte, poté rychle zchlaďte studenou vodou a po chvíli oloupejte. Také uvařte v osolené vodě nudle dle návodu na obalu.
  3. Vývar přiveďte k varu, kadeřávek natrhejte na kousky o velikosti sousta a chvilku ho ve vývaru povařte. Pak hrnec stáhněte z ohně, v tekutině rozmíchejte miso pastu, a pokud dáváte, přihoďte řasu, aby nabobtnala. Ochutnejte a případně dosolte nebo dochuťte sójovou omáčkou.
  4. Do širokých misek rozdělte nudle a kadeřávek, zalijte vývarem, obložte masem a rozpůleným vejcem a posypejte odloženou jarní cibulkou a sezamem. Dle chuti přidejte další chilli pastu.