Zapomeňte na vše, co víte o vaření těstovin. Spaghetti all’assassina neboli zabijácké špagety se totiž vaří podobně jako rizoto přímo v omáčce a žádoucí je lehounké připálení, které jim dodá křupavost a karamelový nádech.
Spaghetti all’assassina (zabijácké špagety s rajčatovou omáčkou)
Na 2 velké nebo 4 předkrmové porce potřebujete:
- 6 lžic olivového oleje
- čerstvé či sušené chilli
- 2 stroužky česneku
- 200 g pasírovaných rajčat
- 250 g semolinových špaget
- 500 ml vody či vývaru
- 2 lžíce rajského protlaku
- sůl & pepř
- burrata a petržel k podávání
Postup
- Půl litru vody nebo vývaru přiveďte k varu a rozmíchejte v nich protlak spolu se lžičkou soli. Ve velké nerezové pánvi, kam se vám na délku vejdou špagety (pokud máte jen menší pánve, těstoviny rozpulte), rozehřejte olej a nechte na něm chvilku rozvonět chilli dle chuti a nadrcený česnek. Zalijte passatou, chvilku povařte a do pánve vložte suché špagety.
- Špagety nechte chvíli opékat, a když se na nich ze spodní strany začne tvořit krustička, kleštěmi je otočte, opečte z druhé strany a poté postupně po stranách podlévejte připravenou směsí jako u rizota. Vždy počkejte, až se tekutina odpaří, a až potom přidejte další. Jde o to, aby se těstoviny opekly a byly trochu křupavé, ale přitom se nespálily a omáčka nezhořkla.
- Když jsou špagety al dente, buď přidejte ještě trochu tekutiny či olivového oleje pro omáčkovější verzi, nebo je naopak nechte zlehka opéct. Dochuťte čerstvě mletým pepřem a podávejte jen tak nebo posypané hladkolistou petrželí a doplněné sýrem, v našem případě smetanovou burratou.