Před devíti lety za pomoci bývalé fyzikářky testoval, jak správně sterilizovat svoje první konzervy s krmivy pro domácí mazlíčky. Dnes Martin Košťál a jeho firma Alemar Food Group staví nové automatizované linky a plánují vyrábět přes sto tisíc konzerv denně.

Málokdo měl začátky podnikání tak dobrodružné jako Martin Košťál, zakladatel Alemar Food Group. Ten si rozjezd užil doslova na vlastní kůži. Na předloktí ruky má jizvu od vybuchlé konzervy, další mu jednou explodovala přímo do obličeje.

Od prvních pokusů ale uběhlo devět let. Dnes už firma, která se specializuje na výrobu krmiva pro domácí mazlíčky, mohutně expanduje. A investuje stovky milionů do automatizace a robotizace.

Martin Košťál z Alemar Food Group (vpravo) a moderátor Petr Lukáč
Martin Košťál z Alemar Food Group (vpravo) a moderátor Petr Lukáč

„S těmi začátky se to dnes nedá srovnávat. Začínali jsme se učit na starém vojenském sterilizátoru, takzvaném autoklávu. No a abych si spočítal nějaké hodnoty teplot uvnitř, tak jsem navštívil i naši bývalou fyzikářku,“ vzpomíná Košťál v podcastu Forbes BrandVoice.

Jak se dá vyrábět bez chemických konzervantů? V čem všem firmám pomáhá automatizace? A proč byste měli zkusit konzervu s masem pro lidskou spotřebu? Poslechněte si další Forbes BrandVoice podcast.