Pokud máte náročné zaměstnání (nebo děti) či prostě jen neradi vstáváte, nejspíš uvítáte snídani, která bude rychlá, sytá a v ideálním případě i zdravá. Rybičková pomazánka s tvarohem a omeleta se sýrem oba nároky splňují, a ještě výborně chutnají.

K obojímu jednou či dvakrát do týdne upečte snadný kváskový chléb ze žitné mouky, semínek a vloček, který vaše snídaně obohatí o vlákninu a zdravé tuky, a v momentě, kdy nebude už zrovna nejčerstvější, z něj vyrobíte skvělé topinky nebo grilled cheese. V kombinaci s tuňákovou pomazánkou (což je podle mne nejjednodušší způsob, jak do jídelníčku zařadit ryby) nebo omeletou s geniálním dietním sýrem jménem olomoucké tvarůžky poslouží jako perfektní snídaně i rychlá večeře.

Omeleta s tvarůžky

Na 1 porci potřebujete:

  • 3 vejce
  • 1 lžíce mléka nebo studené vody
  • Sůl & pepř
  • 1 lžíce másla
  • 60 g olomouckých tvarůžků

Postup

  1. Vajíčka co nejpoctivěji rozšlehejte s mlékem či vodou, trochou soli (pozor, syrečky jsou dost slané) a čerstvě mletým pepřem. Menší pánev rozehřejte s máslem na středním plameni, vlijte na ni vejce, rozprostřete je po celé ploše, posypejte na kostičky nakrájeným sýrem a počkejte, až povrch vajec téměř zmatní. Jde o to, aby se omeleta propekla, ale nepřesušila.
  2. Omeletu přehněte, přesuňte na talíř a podávejte jen tak nebo s čerstvou zeleninou a kváskovým chlebem.

Obměny: K vajíčkům přidejte chilli, pažitku nebo třeba proužky dobré šunky. Sýr se hodí i jiný tvrdý či plísňový.

Tuňáková pomazánka s tvarohem

Potřebujete:

  • 1 velká plechovka tuňáka v oleji 
  • 1 tučný tvaroh (250 g)
  • 1 lžíce majonézy (lze vynechat)
  • 2 až 3 lžičky dijonské hořčice
  • 2 lžíce pažitky nebo 1 jarní cibulka
  • 2 až 3 lžičky citronové šťávy
  • 2 lžíce worcesterské omáčky
  • Sůl & pepř

Postup

  1. Pomazánku nachystejte klidně večer předem, v lednici vydrží v klidu dva dny. Tuňáka slijte a smíchejte s tvarohem a majonézou a dochuťte hořčicí, nastříhanou pažitkou, citronovou šťávou, worcesterem, solí a pořádnou dávkou čerstvě mletého pepře.
  2. Podávejte nejlépe s domácím žitným chlebem nebo čerstvou zeleninou a semínkovými krekry.

Dietnější pomazánka: Pro lehčí verzi vynechejte majonézu nebo použijte polotučný tvaroh, dobré je i žervé. Nebo použijte rybu ve vlaste vlastní šťávě místo té v oleji.

Obměny: Kromě tuňáka se hodí i plechovka sardinek, šprotů, lososa či uzená makrela (zbytek přidejte třeba do salátu). Vmíchat můžete také vařená vejce, nakládané okurky nebo sušená rajčata.