skip to main content

Grilled cheese pro bydlenky i alkoholiky. S pestem z medvědího česneku

Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, byznysové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.

Dnešní grilled cheese (neboli zapečený sýrový sendvič) není ani tak recept, jako spíš inspirace, kam použít pesto z medvědího česneku, které se vám dost možná už pár týdnů vyjímá na poličce. Pokud je to pesto ročník 2021 a níže, doporučuji letos žádné do zásoby nedělat, zbytečně tak nedrancovat porosty této voňavé byliny, a raději si ji užít jen v době, kdy je v sezoně. Tedy teď!

Stejně dobře jako medvědí česnek vám poslouží česnek podivný, na který narazíte i v městských parcích (stačí ho pořádně opláchnout a připomenout si, že moč je sterilní…). Samotné sendviče jsou pak bezvadné jako rychlé jídlo, když nemáte mnoho času ani surovin (a dodají nový šmrnc i pár dnů starému chlebu), nebo vyprošťovací snídaně po vydařeném večírku. 

Grilled cheese: Sýrové sendviče & pesto z medvědího česneku nebo česneku podivného

Na 2 porce mandlového pesta potřebujete:

Reklama
  • 60 g česneku medvědího nebo podivného
  • 30 g loupaných mandlí, kešu, slunečnice nebo pinií
  • Špetka soli
  • 20 g olivového oleje

Na sendviče:

  • 4 plátky kváskového chlebu
  • 3 lžíce másla
  • 150 g strouhaného sýru (mozzarella, čedar, gouda…)

Postup

  1. Česnek důkladně omyjte, osušte, nahrubo pokrájejte a spolu s ořechy, solí a olejem rozmixujte, najemno nasekejte nebo utřete v hmoždíři. Použijte ihned, nebo ve skleničce zalijte dalším olejem, skladujte v lednici a spotřebujte do několika týdnů.
  2. Vždy dva krajíce chleba bohatě potřete z vnější strany máslem, z vnitřní jeden z nich natřete pestem a posypejte nahrubo nastruhaným sýrem. Přiklopte a sendvič zapečte v toustovači, na pánvi (tam je dobré ho trochu stlačovat obracečkou), v troubě či kontaktním grilu dozlatova. Máslo namazané přímo na chlebu zaručí, že bude rozprostřené rovnoměrně a navíc ho použijete daleko méně než třeba při smažení.
  3. Rozkrojte a můžete podávat.

Sýrové pesto: Pokud chystáte pesto spíše do těstovin nebo rizota, rozmixujte ho navíc s nastrouhaným sýrem parmezánského typu nebo lahůdkovým droždím pro vegan verzi. U obojí pak ale počítejte s kratší trvanlivostí.

Ještě bohatší sendviče: Přidat můžete i plátky šunky nebo nasucho opražené slaniny, trhané maso, tenká kolečka cibule či rajčat a další pochutiny.