skip to main content

Lukáš Hlaváček

Sdílet
Věk
28 let
Práce
šéfkuchař

Vařit jako v Alcronu… Málokterý název se zaryl do češtiny tak pevně, pražský hotel platí za etalon kvality. O to, aby to gastronomicky platilo nadále, se však nově stará člověk z úplně jiné generace, narozený dávno po Listopadu: teprve osmadvacetiletý Lukáš Hlaváček. Jeho filozofie je vlastně jednoduchá: „Dokonalost na talíři podtržená reálným příběhem.“ K tomu má chef podniku La Rotonde výborného mentora, kariéru začínal před sedmi lety pod Romanem Paulusem a pro nutný rozhled si pak došel do nejlepších zahraničních podniků včetně kalifornské michelinské tříhvězdy Meadowood.

Lukášův dotazník


Co děláte?

Jsem šéfkuchařem hotelu Alcron Praha.


Co byste letos chtěl dokázat a/nebo se naučit?

Vycestovat na stáž do zahraničí, to mi chybí moc. A co nejvíce se sebevzdělávat a posouvat své vaření a svá jídla výš a výš.


Jaké jsou vaše tři nejposlouchanější songy na Spotify za rok 2021?

James Bay – Hold Back the River, Imagine Dragons – Birds, Imagine Dragons – Wrecked.


Který seriál vás naposledy pohltil tak, že jste se na něj díval nonstop?

Na to bohužel čas moc nemám a nikdy jsem na to ani nebyl, ale moc rád se doma podíváme na The Big Bang Theory.


Jaký podcast rádi posloucháte?

Brocast, Ve vatě… a celkově moc rád poslouchám Radovana Vávru a Petra Máru.


Do čeho investujete peníze?

V minulém roce to bylo především do bydlení, stabilně ale nejvíce do cestování, navštěvování restaurací a kuchařky.


Vaše guilty pleasure je…

Přiznám se, že jsem ani po přemýšlení na nic takového nepřišel, snažím se nedělat v životě něco, za co bych se mohl stydět. Snad jen že se se svou paní moc rád podívám na Výměnu manželek. :)


Co je víc – tradice, nebo inovace?

Tradice jsou velmi důležité a měly by se respektovat a dodržovat, zároveň mám ale pravidlo, že co se nevyvíjí, to upadá. Obojí je velice podstatné.


Když chceme, aby byl svět lepší místo, co musíme jako společnost/lidstvo začít dělat hned teď? A s čím naopak musíme okamžitě přestat?

O mezilidském chování lidí v Česku by se snad dala napsat kniha, za šest let v zahraničí jsem se nikdy s nikým venku nepohádal nebo na mě nebyl nikdo nepříjemný. U nás vám na to stačí někdy pouze vyjít z domu. Udržitelnost, neplýtvání a ekologie jsou také velmi důležitá témata, ale když se říká A, musí se umět říci i B.


Koruna, nebo euro? A proč?

Tradice je úžasná věc, bohužel nás velmi vůči Západu znevýhodňuje. Jestli jsme na ně ekonomicky připraveni, to říci nedokážu, ale euro.


Jak bude vypadat Česko za deset let?

Troufám si říci, že jsme díky různým aspektům jedna z nejlepších zemí na žití. Určitě by bylo lepší více pracovat a méně mluvit, každý den chtít být lepšími než předchozí den. Máme na to, nic nám tady nechybí.


Proč žijete v Česku? A pokud nežijete, co by se muselo stát, abyste se sem vrátil?

Odjel jsem z Česka v čerstvých 21 letech a vrátil se v 27. Vždy jsem se chtěl vrátit, zahraničí mi moc chybí, ale minulý rok nastal správný čas na návrat. Teď mám úžasnou ženu a syna a dost síly a energie na to, pracovat na sobě a pokusit se zde něco velkého dokázat.


Se kterou aplikací trávíte nejvíc času?

Nejvíce asi e-mailový klient a Instagram.


Kdybyste kromě toho, co dnes děláte, mohl dosáhnout jiného snu, co by to bylo?

V tomto jsem velice jednoduchý člověk. Nikdy jsem na nic jiného než na vaření nemyslel.