Období naší oblíbené zeleniny (je to tak, rebarbora není ovoce!) právě vrcholí. Po skvělých receptech na jogurtový a tvarohový rebarborový koláč vám přinášíme ještě „babičkovskou“ klasiku v podobě máslových řezů s mandlovou drobenkou v dokonalé kombinaci rebarbory s čerstvým zázvorem.
Na plech 24 x 34 cm potřebujete:
- 400 g rebarbory
- 15 g čerstvého zázvoru
- 1 lžíce hnědého cukru
- 460 g polohrubé mouky
- 200 g krupicového cukru
- 200 g studeného másla
- 15 g mandlových plátků
- 1 lžičku prášku do pečiva
- 1 lžičku jedlé sody
- 2 vejce
- 250 ml mléka
- Máslo a hrubou mouka na vymazání pekáče
Postup
- Troubu předehřejte na 170 °C. Rebarboru omyjte, oloupejte a nakrájejte na kousky. Zázvor oloupejte a nastrouhejte nebo nasekejte na malé kostičky. Rebarboru a zázvor smíchejte v mísce se lžící hnědého cukru.
- Do mísy kuchyňského robotu dejte polohrubou mouku, krupicový cukr a nakrájené studené máslo. Hnětacím hákem (případně rukama) vytvořte drobenku (pokud použijete robot, včas ho vypněte, aby se nezačalo tvořit kompaktní těsto). Asi jednu pětinu drobenky odeberte stranou na posypku a zamíchejte do ní mandlové plátky.
- Do zbytku směsi zamíchejte prášek do pečiva, jedlou sodu, pak přidejte vejce a mléko. Znovu pusťte robot a zpracujte tekuté těsto (nelekejte se drobných hrudek, to je máslo, které se při pečení rozpustí).
- Větší pekáč nebo plech s vyvýšeným okrajem (24 x 34 cm) vymažte máslem a vysypejte hrubou moukou. Těsto do něj vlijte, rozprostřete na něj rebarboru se zázvorem a nakonec posypejte mandlovou posypku. Koláč pečte asi 45 minut.