Jogurtový koláč je vždycky sázka na jistotu, pokud prahnete po vláčném, snadném a delikátním moučníku. Díky rebarboře a malinám je tento koláč navíc velice, ale opravdu velice šťavnatý.

Maliny můžete nahradit i jahodami a v mimosezoně rebarboru (i maliny) vyměnit za jiné ovoce. Nebojte se ani toho mraženého, jen ho před vmícháním do těsta nechte při pokojové teplotě několik minut povolit.

Pokud je pro vás rychlost rozhodující parametr pro přípravu koláče a chcete proces přípravy urychlit, nakrájejte rebarboru na slabé plátky a ty rovnoměrně rozprostřete po povrchu koláče. Jestliže naopak můžete do přípravy investovat více času a není pro vás důležitá estetická stránka ve smyslu symetrického rozložení rebarbory dokola, můžete koláč navíc ještě posypat drobenkou. Tu vylepší i hrst plátkovaných mandlí.

Litý jogurtový koláč s rebarborou a malinami

Na koláč o průměru 23 cm potřebujete:

  • 100 g másla pokojové teploty
  • 180 g cukru krupice
  • 2 velká (nebo 3 menší) vejce
  • 200 g hustého bílého jogurtu
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • Nastrouhaná kůra z 1 citronu
  • 300 g hladké mouky (viz poznámka)
  • 1 sáček kypřicího prášku do pečiva
  • Špetka soli
  • 170 g malin
  • 3 až 4 stonky rebarbory
  • Máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy

Postup

  1. Máslo utřete s cukrem do světlé pěny.
  2. Postupně zašlehejte vejce a následně vmíchejte jogurt, vanilkový extrakt nebo pastu a citronovou kůru.
  3. Ve vedlejší míse promíchejte mouku s kypřicím práškem a špetkou soli. Sypkou směs zapracujte do jogurtového základu. Míchejte důkladně, aby se ingredience dobře propojily.
  4. Nakonec do těsta vmíchejte maliny.
  5. Do vymazané a vysypané formy rozetřete těsto a povrch dobře uhlaďte vařečkou.
  6. Rebarboru nakrájejte na 10 cm dlouhé kousky a každý ještě podélně překrojte napůl anebo na ještě slabší pruhy. Se slabšími pruhy se lépe tvoří „sluníčko“. Pruhy pokládejte na těsto kolem dokola. Případně můžete rebarboru krájet na plátky a rovnoměrně jimi povrch těsta posypat.
  7. Pečte při 175 °C 45 až 50 minut. Krájejte až po vychladnutí.

Poznámka: Pro ještě delikátnější chuť můžete 70 g pšeničné mouky nahradit moukou mandlovou. A pokud prahnete po zdravější alternativě, nahraďte pšeničnou mouku špaldovou celozrnnou moukou a cukr vyměňte za xylitol, erythritol nebo jiné sladidlo.