skip to main content

Reveňová geometrie aneb Rebarbora s tvarohem v křehkém podání

Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, byznysové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.

Čím méně se budete s těstem „mazlit“, tím více se vám odvděčí svou křehkostí. Zkrátka, těsto bude křehké tak, jak mu sami dovolíte. Při jeho výrobě pracujte rychle a s jistotou. Do sypkých surovin nasekejte studené máslo a zanechte v těstě bez obav i pár malých kousků. Vody přilijte tak akorát a hotovému těstu dopřejte odpočinek v lednici. Předpečením korpusu pak docílíte toho, že pod náplní nezvlhne a zachová si stále svou úžasnou křehkost.

Dopřejte kyselé chuti rebarbory sladkého dopingu v podobě jahodového džemu. To jí rozhodně prospěje, a jak je známo, jahody k rebarboře náramně pasují. Výsledný vzhled koláče už záleží jen na vás. Inspirujte se dnešním trojúhelníkovým vzezřením nebo vyskládejte hvězdicové, čtvercové či propletené obrazce. Držte se geometrických tvarů, a pokud máte rádi nepřesnosti, tak propůjčte koláči trošku chaosu. Po snězení jeho vzhled nikoho trápit nebude. Jeho skvělá chuť však zůstane v mysli hodně dlouho.

Geometrický rebarborový koláč s tvarohem a jahodovou zavařeninou

Reklama

Na koláč o průměru 26 cm potřebujete:

  • 150 g hladké mouky 
  • 50 g mandlové mouky
  • špetku soli
  • 20 g kokosového cukru
  • kůru ze ¼ citronu
  • 100 g másla (+ na vymazání formy)
  • 2 až 3 lžíce studené vody
  • pár kapek vanilkového extraktu
  • 600 g rebarbory
  • 3 lžíce tmavého cukru
  • 200 g jahodového džemu

Na náplň:

  • 250 g měkkého tučného tvarohu
  • 100 g mascarpone
  • 1 vejce
  • dřeň z 1 vanilkového lusku
  • 2 lžíce moučkového třtinového cukru

Postup

  1. Do velké mísy dejte prosátou hladkou a mandlovou mouku se špetkou soli a kokosovým cukrem. Přistrouhejte citronovou kůru a vše promíchejte. Pak přidejte na menší kousky nakrájené studené máslo. Zapracujte jej do směsi nejprve nožem a poté za pomoci špiček prstů vypracujte drobenku, ve které zůstane pár malých kousků másla – ty se teplem v troubě rozehřejí a díky nim bude těsto příjemně křehké. 
  2. Nyní přidejte první lžíci vody s pár kapkami vanilkového extraktu. Vodu zapracujte do mouky a s přidáváním pokračujte do doby, než bude po zmáčknutí těsto držet pěkně pohromadě. Celkem použijete asi 2 nebo 3 lžíce studené vody. Musí jí být zkrátka tak akorát, aby se těsto nelepilo (příliš vody) nebo nedrolilo (málo vody). 
  3. Hotové těsto zabalte do fólie a nechte minimálně hodinu vychladit. Prospěje mu odpočinek v lednici i celou noc, ale není to nutnost. Po vyndání z lednice nechte těsto chvilku povolit a pak jej vyválejte na velikost větší, než je forma. Těsto vyválejte ideálně mezi dvěma pečicími papíry, abyste jej nemuseli podsypávat další moukou, které už není pro těsto třeba.
  4. Formu vymažte lehce máslem (nepřilnavou nemusíte) a přeneste do ní těsto pomocí válečku, nebo obraťte prázdnou formu na vyválené těsto a opatrně i s papírem vše otočte – ten pak sloupněte a těsto ve formě urovnejte. Dno propíchejte vidličkou, vyložte pečicím papírem a zatěžkejte suchými fazolemi. Korpus dejte předpéct do trouby vyhřáté na 180 °C na 8 minut. Pak opatrně sejměte papír i s fazolemi a pečte ještě 3 minuty. Předpečený korpus vyndejte a nechte vychladnout. Mezitím připravte tvarohovou náplň smícháním všech uvedených ingrediencí.
  5. Rebarboru umyjte, odkrojte konce z obou stran a podle nutnosti (rozuměj křehkosti a síly svrchní slupky) nožíkem oloupejte. V nejlepším případě bude stačit sloupnout zdánlivě hrubší vlákna. Pak na prkénku cvičně kousek rebarbory odkrojte, a pokud zůstanou řezy čisté, netřepivé, bez táhnoucích se vláken, není třeba ji loupat dále.
  6. Řapíky rebarbory nakrájejte na trojúhelníky. Každou nakrájenou řadu vezměte a odložte na kulatý tác vedle sebe – vyzkoušíte si tak sklad rebarbory nanečisto a nebudete se pak trápit hledáním co nejlépe padnoucích trojúhelníků k sobě. Takto odložené kousky rebarbory zasypejte cukrem a nechte je pustit šťávu. Další možností je dát nakrájené trojúhelníky do mísy, ve které je s cukrem promícháte. Je potřeba však počítat s tím, že k sobě budete pak skládat nahodilé kousky.
  7. Vychladlý korpus vyplňte připravenou náplní a navrch rozetřete jahodový džem. Na vrstvu džemu vyskládejte rebarboru dle návodu, vlastní fantazie či aktuální nálady. Potřete ji lehce šťávou, kterou pustila a vložte do trouby. Pečte při 180 °C 30 až 35 minut. Nechte koláč vychladnout (nedočkavci alespoň zchladnout) a podávejte jen tak. Nic dalšího k němu není třeba.