Žemlovka je dalším skvělým způsobem, jak zužitkovat starší pečivo – v období Vánoc třeba právě vánočku (podobně jako jsme to udělali v případě francouzského toustu Pain Perdu).

Stačí pár poctivých kroků, aby byla dokonale vláčná, navrchu křupavá a chutnala tak báječně, že už ji nebudete považovat za prostý nákyp, nýbrž si vyslouží status oblíbeného receptu. Její dokonalost tkví v předpečených plátcích vánočky potřených máslovojavorovým sirupem, poctivém ochucení jablečné náplně i vánočky samotné a rovněž v dostatečném odležení.

Nadýchanějším dojmem bude působit žemlovka přikrytá sněhovou peřinou. Křupavější zase bude jen tak samotná. V receptu naleznete oba způsoby, abyste měli během svátečního hodování co ochutnávat a porovnávat.

Jablečná zemlbába (žemlovka) z vánočky

Na 6 až 8 porcí potřebujete:

  • 500 g vánočky
  • 350 ml plnotučného mléka
  • 150 ml 33% smetany ke šlehání
  • 2 vejce (žloutky a bílky zvlášť)
  • 90 g krupicového cukru
  • ½ lžičky skořice
  • Špetka muškátového oříšku
  • Kůra z 1 pomeranče
  • 3 velká jablka
  • 2 lžičky citronové šťávy
  • 1 skořicový cukr (20 g)
  • 1 vanilkový cukr (8 g)
  • 60 g jumbo rozinek
  • 100 g rozpuštěného másla
  • 2 lžíce javorového sirupu
  • 2 lžíce tmavého třtinového cukru

Postup

  1. Vánočku nakrájejte na plátky, rozložte na plech vyložený pečicím papírem a dejte do trouby vyhřáté na 200 °C. Pečte 6 až 8 minut dozlatova. Dosáhnete křupavější kůrky, která se bude lépe potírat a dodá pokrmu lepší chuť.
  2. Mléko, smetanu a žloutky (bílky nechte prozatím stranou při pokojové teplotě) promíchejte ve větší míse. Ochuťte 30 g krupicového cukru, skořicí, čerstvě nastrouhaným muškátovým oříškem a pomerančovou kůrou.
  3. Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na tenké plátky. Pokapejte je citronovou šťávou, aby nehnědla a zůstala příjemně svěží. Jablka ochuťte skořicovým i vanilkovým cukrem a promíchejte. Rozinky spařte horkou vodou, sceďte a vmíchejte k jablkům. (Přidat můžete i jiné sušené ovoce – skvěle poslouží třeba švestky nebo meruňky).
  4. Větší zapékací formu nebo dvě menší (my použili formy o velikostech 27,5 x 18 cm a 20 x 14 cm) vytřete rozpuštěným máslem smíchaným s javorovým sirupem. Rozpečenou, lehce křupavou, vánočku potřete poctivě máslovým sirupem z obou stran a pak postupně namáčejte alespoň na půl minuty do připravené mléčné směsi. Poloviční množství vánočky rozdělte na dno forem (či formy) tak, abyste pokryli celou plochu (prázdné prostory vyplňte ukrojeným kouskem vánočky).
  5. Na první vrstvu vánočky rozložte ochucená jablka s rozinkami a navrch pak vyskládejte zbývající polovinu namočené vánočky. Zbylou mléčnou směsí vánočku rovnoměrně přelijte. Nechte alespoň 20 minut odpočinout. Vánočka pěkně nasákne a bude podstatně vláčnější (odležení můžete prodloužit na hodinu i více, pokud nespěcháte).
  6. Po odležení vložte žemlovku (obě formy vedle sebe) do trouby vyhřáté na 160 °C a pečte 25 minut. Vyjměte ji, posypejte třtinovým cukrem po celém povrchu a vložte ještě na 20 minut do trouby.
  7. Ke konci doby pečení začněte šlehat bílky. Jakmile začnou houstnout, zašlehejte k nim postupně zbývajících 60 g cukru. Šlehejte na vyšší rychlost přibližně 5 minut, dokud nezískáte hustý, pevný sníh. (Připravte si dvojnásobné množství sněhu, pokud chcete bílkovou peřinou pokrýt obě formy. My použili sníh jen na jednu zemlbábu.)
  8. Žemlovky vyjměte z trouby ven a zvyšte teplotu na 190 °C. Jednu z žemlovek pokryjte sněhovou peřinou – vyšlehaný sníh rozetřete po celém povrchu nebo pomocí vypoulené strany lžíce vytvořte prohlubně střídající se s výběžky.
  9. Sněhem přikrytou zemlbábu vraťte do trouby na 6 až 8 minut, dokud nezačne sníh pěkně zlátnout. Jde to rychle, tak troubu opravdu bedlivě sledujte. Druhou žemlovku už nechte chladnout. Před zakrojením dejte oběma alespoň 10 minut odpočinku. Můžete podávat se lžící zakysané smetany.