skip to main content

Zmrzlina na špejli. České nanuky, které musíte ochutnat

Klasická kopečková zmrzlina je něco, co už Češi zdokonalili. To potvrzují značky řemeslných zmrzlinářů, kteří zmražený krém či sorbet připravují z těch nejlepších surovin. Teď se ale do popředí dere nanuk.

Víte, proč zmrzlinu na dřívku označujeme vlastně jako „nanuk“? Název patřil mraženému smetanovému krému, který byl v Československu poprvé představen v roce 1938.

Na trh jej uvedla firma restauratéra Jaroslava Vašaty, který provozoval nejen restauraci v Obecním domě. Vašata se rád inspiroval ve Spojených státech a nanuk vycházel z americké zmrzliny Eskimo-pie. Název odkazoval k inuitskému lovci Nanukovi, pojmenovaném po bohu medvědů, ústředním protagonistovi stejnojmenného filmu Roberta Flahertyho z roku 1922.

Už o čtyři roky dříve ale podobný koncept mraženého dezertu představil židovský obchodník Emil Probst, který jej nazval jednoduše Eskymo. Zmrzlina byla rozvážena v bílých vozících před představeními v biografech a těšila se obrovské popularitě.

Reklama

Probstův úspěšný byznys skončil v roce 1939, kdy byl jeho podnik arizován a on sám společně s manželkou a dcerou nastoupil do transportu do koncentračního tábora v Terezíně, kde všichni tři zahynuli.

Firma Jaroslava Vašaty nicméně pokračovala dál. V roce 1949 byl podnik znárodněn a výroba nanuků přešla pod Ústředí pro hospodaření se zemědělskými výrobky. Mléčný kombinát Laktos pak vyráběl nejen zmrzlinu Nanuk a Eskymo, ale také později Ledňáčka a Polárku.

Tolik historie, kterou můžete někomu říct, až ho pozvete na nanuk. Teď se přenesme zpátky do současnosti, k malým českým značkám, které na nanucích založily svůj byznys.

Lunar

Jakub a Lenka Hnidákovi se do české gastro mapy zapsali už svým podnikem Lelí’s Cupcakes, ke kterému se inspirovali v San Franciscu. Nedávno otevřeli první prodejnu výhradně nanuků v Praze.

Rok ladili technologii výroby, na Hit Hitu vybrali přes 360 tisíc na výkonnější nanukový stroj. Výsledkem je Lunar – zmrzlina, která má podle jejích zakladatelů ambice změnit český trh s nanuky svou kvalitou i chutí.

Nabízí „klasické příchutě s přesahem“. V praxi to znamená, že ve smetanové vanilce najdete trochu borůvkového pyré, jsou dozdobeny belgickou čokoládou, ořechy a lyofilizovaným ovocem. Lunar seženete nejen v prodejně na rohu Karlova náměstí, ale také na Rohlíku či u dalších prodejců po celém Česku.

Reklama

Do:pusy

Stojí za nimi bývalý barman Kevin Vondráček a Anna Rusnáková. Oblíbíte si je kvůli jejich přístupu: opravdové ovoce, ruční práce a mráz. Zmrzlina Do:pusy neobsahuje žádné meziprodukty, jako jsou pyré, zmrzlinové pasty, sušené mléčné výrobky, ani další složky, které jsou běžné u průmyslově vyrobených nanuků.

V tropických nocích se vám ještě dlouho po sněžení bude zdát o příchutích s rakytníkem, malinou, citronem, matcha-pomerančem, grepem s mátou nebo třeba s mangem. Pozornost věnujte také designovému obalu, který má připomínat zamrzlé sklo aut a dětské prsty, které na ně píšou či kreslí.

Zmrzlinu Do:pusy seženete u vybraných prodejců, pro přehlednost se podívejte na jejich mapku nebo na Košík.cz.

Nanooky

Motivaci dělat vlastní zmrzlinu měla Lenka Klusoňová už před třemi lety. Od té doby chodila a ochutnávala konkurenci, sledovala složení, experimentovala.

Aby se odlišila, vyrábí své nanuky nejen z ovoce a poctivé smetany, ale jsou také vytvořeny komplet ručně. Podle Klusoňové by stroj sice zjednodušil její život, ale nemohla by pak zajistit produkt v té nejvyšší kvalitě. Pro každý jeden „nanook“ se vybírají a přidávají přírodní ingredience a během přípravy je každý plněn ručně do forem jeden po druhém.

Po zmražení přichází na řadu ruční zdobení do čokolády a kombinace posypů. Některé nanuky zůstávají nebalené a jdou do prodeje ve vybraných kavárnách a některé se pak opět ručně balí do kompostovatelných celulózových papírů.

Nanooky jsou k dostání i na Rohlíku nebo na PlnySpajz.cz, kde musí být kvůli hygienickým předpisům kvalitně balené pouze do přírodních materiálů.

Reklama
Reklama