Z Dubaje do Abú Dhabí za 12 minut? To není vůbec zlé. Dnes si na cestu mezi dvěma metropolemi Spojených arabských emirátů cestující musejí najít něco kolem hodiny. Losangeleská společnost Virgin Hyperloop ji však hodlá zrychlit tak, že si za jízdy člověk sotva stihne sníst svačinu.

K uskutečnění svých plánů se teď Virgin Hyperloop přiblížila o jeden mílový skok – na testovací trati v Nevadě provedla první úspěšnou zkušební jízdu s živými pasažéry.


„Ani vám nedokážu říct, jak často se mě lidé ptají, jestli je hyperloop bezpečný. Dnešním testem jsme na tuhle otázku odpověděli,“ řekl Jay Walder, CEO společnosti.

Hyperloop je v podstatě dlouhá podtlaková trubka, kterou se pohybuje uzavřená přetlaková kapsle s pasažéry nebo s nákladem. Testovací kapsle Virgin Hyperloop urazila pětisetmetrovou vzdálenost za patnáct vteřin při rychlosti 172 kilometrů v hodině.

To je však stále šnečí rychlost proti tomu, co by měla tahle technologie umožnit v budoucnosti. Dokončený hyperloop svištící z Abú Dhabí do Dubaje by se měl pohybovat rychlostí takřka tisíc kilometrů v hodině.

Koncept hyperloopu původně vzešel od miliardáře Elona Muska, který se podle odhadu amerického Forbesu v létě vyšplhal na pozici pátého nejbohatšího muže světa s majetkem v hodnotě 100 miliard dolarů.

Musk dal nicméně svou vizi k dispozici i dalším komerčním firmám a první úspěšný test s lidskou posádkou teď slaví právě Virgin Hyperloop, která do kabiny posadila dva ze svých zaměstnanců.

Dříve firma nesla název Hyperloop One, v roce 2017 se k ní však jako investor připojila společnost Virgin, která patří Muskovu soupeři v dobývání vesmíru Richardu Bransonovi.